Quantcast
Channel: LesvosPost.com | ΕΙΔΗΣΕΙΣ & ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Viewing all 47646 articles
Browse latest View live

45χρονος έφτασε στην Μυτιλήνη για να μοιράσει στους μετανάστες.. με αμοιβή πλαστές ταυτότητες και πλαστά διαβατήρια

$
0
0
Στη σύλληψη ενός 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη Ασφάλειας και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης κατά την αποβίβαση του ανωτέρω συλληφθέντα από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, βρέθηκαν στην κατοχή του, μία (01) ταυτότητα Ισπανίας φερόμενη ως κλεμμένη, ένα (01) διαβατήριο Σουηδίας τρίτου προσώπου, επτά (07) ταυτότητες Ισπανίας με ένδειξη πλαστότητας, δύο (02) κινητά τηλέφωνα, ένα (01) αεροπορικό εισιτήριο και ένα (01) ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω.








Απελευθέρωση της Μυτιλήνης 8 Νοεμβρίου του 1912-Βίντεο έπαρση σημαίας στο κάστρο

$
0
0
Η Έπαρση της σημαίας στο κάστρο της πόλης της Μυτιλήνης γίνετε μια φορά το χρόνο μα κάθε χρόνο από την ήμερα της απελευθέρωσης του νησιού της Λέσβου από τους Τούρκους την 8η Νοεμβρίου του 1912





Η πρώτη μέρα της κατοχής της Μυτιλήνης-8 Νοεμβρίου 1912 (ΦΩΤΟ)

$
0
0
Η πρώτη μέρα της κατοχής

Η Λέσβος και η Χίος, επειδή βρισκόταν αρκετά μακριά από την έξοδο των Δαρδανελλίων, δεν εντάσσονταν άμεσα στα σχέδια του Κουντουριώτη και γι’ αυτό η απελευθέρωσή τους καθυστερούσε. Οι ειδήσεις που κατέφθαναν στη Λέσβο για την απελευθέρωση των γειτονικών της νησιών από τον ελληνικό στόλο, αύξαναν τόσο την αγωνία όσο και την επιθυμία των χριστιανών κατοίκων της για την άμεση απελευθέρωση και του δικού τους νησιού. 

Πράγματι, ο ελληνικός στόλος, με το Nαύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επικεφαλής, ξεκίνησε από τον κόλπο του Μούδρου το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και αγκυροβόλησε τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου 1912 έξω απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στα ελληνικά πλοία ξεχώριζε με την επιβλητικότητά του η ναυαρχίδα του στόλου, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ». Μετά την επίδοση του τελεσιγράφου του Κουντουριώτη προς τις οθωμανικές αρχές του νησιού, με το οποίο ζητούνταν η άμεση παράδοση της πόλης, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη μεταξύ των οθωμανικών αρχών, των χριστιανών και μουσουλμάνων προυχόντων της Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκε να αποχωρήσουν οι ολιγάριθμες οθωμανικές ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό  του νησιού και να γίνει αναίμακτα η κατάληψη της Μυτιλήνης, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αιματοχυσία του άοπλου πληθυσμού, του χριστιανικού και του μουσουλμανικού. 

      Η αποβίβαση των Ελλήνων πεζοναυτών και ναυτών άρχισε στις 12.30 το μεσημέρι, κάτω απ’ τα ξέφρενα πανηγύρια του κόσμου και έγινε στη λεγόμενη Πετρόσκαλα, που βρισκόταν στη θέση  του σημερινού Τελωνείου. Μετά την παράδοση των οθωμανικών αρχών, όλη η πόλη σημαιοστολίστηκε. Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε  ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κύριλλος, ο οποίος μαζί με το σύνολο των παρευρισκομένων έψαλε το «Χριστός Ανέστη».

     
Αμέσως, με ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές κήρυξαν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και διακήρυξαν την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

      Από τα πρώτα μέτρα της ελληνικής διοίκησης ήταν η έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την επισήμανση των κατασχεθέντων στο ταχυδρομείο οθωμανικών γραμματοσήμων με τη φράση: « Ελληνική Κατοχή Μυτιλήνης». Η λέξη «κατοχή» σηματοδοτούσε την προσωρινότητα της ενσωμάτωσης του νησιού στην Ελλάδα, αφού η διεθνής συνθήκη, με την οποία επικυρώθηκε οριστικά η ενσωμάτωση αυτή, υπογράφηκε 11 χρόνια αργότερα, δηλ. το 1923 (Συνθήκη της Λοζάνης). Διαφορετική ωστόσο ήταν η τύχη των δύο νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δηλ. της Ίμβρου και της Τενέδου, τα οποία η παραπάνω συνθήκη κατακύρωσε οριστικά στην Τουρκία.  

      Στις 10 Νοεμβρίου το οπλιταγωγό Μακεδονία αγκυροβόλησε έξω από το Πλωμάρι και οι πεζοναύτες του αποβιβάστηκαν μέσα στους έξαλλους πανηγυρισμούς των κατοίκων. Ακολούθησε η κατάλυση των οθωμανικών αρχών στην Αγιάσο, στον Πολιχνίτο,  στη Γέρα, ενώ η ελληνική ζώνη κατοχής επεκτάθηκε βόρεια μέχρι τη Θερμή.

2.  Η απελευθέρωση του βορειοανατολικού τμήματος της Λέσβου 

  Ο αριθμός των ελληνικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν, δεν ξεπερνούσε τους 1.600 άνδρες. Επειδή ο οθωμανικός στρατός αριθμούσε 1.500 - 2.000 άνδρες, αποφασίστηκε να μη γίνει η τελική σύγκρουση, πριν φτάσουν ενισχύσεις  σε άνδρες στρατιωτικά μέσα και πολεμοφόδια.

     
Όμως, το βόρειο και δυτικό μέρος νησιού θα παραμείνουν κάτω από την τρομοκρατία των Οθωμανών, και κυρίως των ατάκτων ανταρτικών μουσουλμανικών σωμάτων (βασιβουζούκων) που συνέδραμαν το έργο του τακτικού στρατού. Έτσι, βασιβουζούκοι, διάσπαρτοι στις βορειοανατολικές περιοχές του νησιού, λεηλάτησαν το Μεσότοπο, την Αγία Παρασκευή, την Ερεσό και έκαψαν σπίτια στην Πέτρα.

      Όταν στις 8 Νοεμβρίου του 1912 έγινε η αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Μυτιλήνη, αρκετοί χριστιανοί πατριώτες τέθηκαν στη διάθεση του ελληνικού στρατού, ο οποίος και τους εξόπλισε με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως πολιτοφυλακή στα λεσβιακά χωριά και ως αντίβαρο στα μουσουλμανικά ανταρτικά σώματα. Έτσι, πράξεις τρομοκρατίας κατά του άμαχου πληθυσμού δεν έλειψαν ούτε από τους χριστιανούς, ούτε από τους μουσουλμάνους αντάρτες στις περιοχές της δράσης τους, με αποτέλεσμα η λεσβιακή ύπαιθρος να γνωρίσει στιγμές βαρβαρότητας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τον αφοπλισμό των χριστιανικών ανταρτικών σωμάτων και τιμώρησαν αρκετούς ένοπλους που πρωτοστάτησαν σε επεισόδια εναντίον του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού. 

      Οι οθωμανικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν οχυρωθεί στο στρατόπεδό τους στον Κλαπάδο, ένα μουσουλμανικό χωριό που δεν υπάρχει πια σήμερα και βρισκόταν στην ευρύτερη περιφέρεια της Λαφιώνας. Όμως, οι χριστιανοί  κάτοικοι του τουρκοκρατούμενου ακόμα τμήματος του νησιού δεν είχαν καμιά αμφιβολία για την τελική έκβαση της μάχης. Έτσι στον Μόλυβο εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από τα μαγαζιά το γαλάζιο και λευκό πανί, με αποτέλεσμα οι οθωμανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνες σε σπίτια. Επίσης, πλοία του ελληνικού στόλου βομβάρδισαν τα καΐκια στη Σκάλα του Μολύβου, προκειμένου να αποκόψουν την πιθανή επικοινωνία των Οθωμανών με τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. 

    
  Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός είχε ενισχυθεί σημαντικά από 1.500 περίπου άνδρες και πολλούς ντόπιους εθελοντές. Το κύριο σώμα των εθελοντών αποτελούσε η περίφημη Λεσβιακή φάλαγγα, η οποία απαρτιζόταν από 210 Λέσβιους μετανάστες, που είχαν έρθει απ’ την Αμερική, για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας τους. Μετά την άφιξη των πολυπόθητων ενισχύσεων στα τέλη Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός θα βαδίσει προς το οχυρωμένο στρατόπεδο των Οθωμανών στον Κλαπάδο.
     

Ο Ελληνικός στρατός στον Κλαπάδο. 

 Το οθωμανικό στρατόπεδο του Κλαπάδου δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ στις επιθετικές ενέργειες του ελληνικού στρατού, που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου και συνοδευόταν από εύστοχες βολές πυροβολικού. Ο βομβαρδισμός του στρατοπέδου συμπληρώθηκε και από εκπληκτικής ακρίβειας βολές που ρίχνονταν από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στα ανοιχτά της Πέτρας. Το πρωτόκολλο παραδόσεως του οθωμανικού στρατού υπογράφηκε το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1912 στο ύψωμα Πετσοφάς, νοτιοανατολικά του Κλαπάδου. 

Τις επόμενες μέρες απελευθερώθηκε σταδιακά και το υπόλοιπο τμήμα του νησιού.
Στην τελική νίκη των ελληνικών όπλων σημαντική ήταν και η συμβολή της Λεσβιακής φάλαγγας. Αλλά και πολλοί άλλοι χριστιανοί της Λέσβου βοήθησαν τον ελληνικό στρατό στην προσπάθειά του να καταβάλει τον οθωμανικό στρατό στον Κλαπάδο, αφού έδωσαν σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες ή χρησίμευσαν ως οδηγοί του.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ

Προς τον λαόν της πόλεως Μυτιλήνης

Αναλαμβάνων τα καθήκοντα του στρατιωτικού και πολιτικού Διοικητού της πόλεως, παραγγέλλω όπως, εντός εικοσιτετραώρου από της τοιχοκολλήσεως της παρούσης προκηρύξεως, άπαντες οι πολίται, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητος, καταθέσουν τα όπλα αυτών, οιαδήποτε και αν ώσιν αυτά.

Η παρουσία Ναυτικού Αγήματος του Βασιλικού Ναυτικού της Ελλάδος είναι εγγύησις επαρκής διά την τάξιν.

Επικαλούμαι το εθνικόν φρόνημα των χριστιανών κατοίκων, όπως αποφύγουν πάσαν διένεξιν μετά των Οθωμανών συμπολιτών των. Απαιτώ όπως ό Ελληνικότατος λαός της Μυτιλήνης αποδείξη ότι εμφορείται υπό των εμφύτων ευγε¬νών και μεγαλοψύχων αισθημάτων της φυλής μας.

Υπομιμνήσκω εις πάντας ότι, ευρισκομένης της πόλεως υπό Στρατιωτικήν κατοχήν, θα λειτουργήση ο Στρατιωτικός Νόμος, αμείλικτος κατά παντός διαταράσσοντος την δημοσίαν τάξιν και μη καταθέσαντος τα όπλα εν τη ταχθείση προθεσμία εν τω Διοικητήριω.

Ο Στρατιωτικός και Πολιτικός Διοικητής Μυτιλήνης
Εν Μυτιλήνη τη 8 Νοεμβρίου 1912
 Κωνσταντίνος Μελάς

Από την ώρα που οι άνθρωποι ξυπνήσαν και είδαν τις σιλουέτες των καραβιών αραγμένες, ανοιχτά, στο φως της αυγής, ως τις 11 πριν από το μεσημέρι περίπου, που η τουρκική φρουρά τραβήχτηκε στο εσωτερικό του νησιού, η αιώνια τάξη του κόσμου της θεια Κατίγκως, αναποδογύρισε μονομιάς. Και δεν υπάρχει πιο συγκλονιστική αλλαγή στη ζωή, παρά του σκλάβου που γίνεται λεύτερος –την ώρα που αντικρίζει τη λευτεριά. 

  Εκείνη την Πέμπτη το απόγευμα, οι δρόμοι της Μυτιλήνης ήταν πλημμυρισμένοι χαρτιά, ντεφτέρια, χειρόγραφα κι έντυπα σε αραβική γραφή, από τα λεηλατημένα δημόσια καταστήματα, και πυρομαχικά ήταν σπαρμένα μέσα στα σοκάκια, το υλικό μιας ιστορίας που σκόρπιζε –παίζαν μ’ αυτό τα παιδιά.

Πηγή: Ασημάκη Πανσέληνου, Τότε που ζούσαμε, Αθήνα 1982   


ΦΩΤΟ: Lesvosoldies.gr



Θεόδωρος Βαλσαμίδης: «Να ξεκινήσουν άμεσα ξανά η εργασίες του νέου οδικού άξονα Καλλονής» – Σιγρίου»- Επιστολή στον Γεν. Γραμ. Υποδομών

$
0
0
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκανε παρέμβαση με επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκανε παρέμβαση με επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας κ. προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε,  για το θέμα της άμεσης επανέναρξης των εργασιών στο έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου και για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και αποτελούν πρωτίστως κίνδυνο για την οδική ασφάλεια.
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Θέμα: Επανέναρξη εργασιών στο νέο οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου

Σχετ. : α. Το αριθ. πρωτ. οικ. 37071/546/25.06.2018 έγγραφο μας           
                          β. Το αριθ. πρωτ. οικ. 1367/15/10.01.2018 έγγραφο μας


Αξιότιμε κ. Γενικέ,

            Επανερχόμαστε για ακόμη μια φορά στα προβλήματα στο έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, σε συνέχεια και των ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας προς το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το σημαντικό αυτό έργο για το νησί της Λέσβου παραμένει ημιτελές, εγκαταλελειμμένο και ανενεργό εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά σοβαροί κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα θέτουμε και πάλι υπόψη σας τα εξής ζητήματα:

Στα οδικά τμήματα στα οποία έχουν μείνει ημιτελείς οι εργασίες, καθώς και σε τμήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες βελτίωσης, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους κινδύνους που δημιουργούνται από καταπτώσεις στο τμήμα από διασταύρωση Ανεμώτιας έως το Σκαλοχώρι, στην οδό Παράκαμψης του Σκαλοχωρίου και στο τμήμα από διακλάδωση Σιγρίου έως Σίγρι. Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη να ελεγχθεί άμεσα η σήμανση στα τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν παραμείνει ημιτελείς οι εργασίες, ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν και εργασίες διαγράμμισης έστω και προσωρινά σε τμήματα εντός της υφιστάμενης εργολαβίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε οδικά τμήματα, όπως για παράδειγμα η Παράκαμψη Σκαλοχωρίου και το τμήμα της οδού προς το Σίγρι που έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία είτε οφείλονται σε αστοχίες της κατασκευής, είτε οφείλονται σε αστοχίες της μελέτης. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει εγγράφως την ευθύνη για τη συντήρηση του έργου μετά την ολοκλήρωση του και προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου που θα μας παραδοθεί, θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής συνεργασία της Υπηρεσίας σας με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επισημαίνουμε δε, ότι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν υπάρχει απολύτως καμία συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών.

κ. Γενικέ,

            Η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, σε συνδυασμό μάλιστα και με το έργο της κατασκευής του νέου λιμένα Σιγρίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σήμερα όμως και μετά από 6 χρόνια περίπου από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί είναι δυστυχώς ελάχιστες παρότι υπεγράφη και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου ποσού 12,8 εκ. ευρώ. Τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και  αγανάκτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε την ανοιχτή επιστολή του κ. Αντώνη Χιώτη, κατοίκου του Σιγρίου.

            Με βάση τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

            Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.


               Με τιμή
            Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
            ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Γενική Συνέλευση στην Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Λέσβου

$
0
0

την Κυριακή 18/11/2018  και ώρα 11:00 πμ  


Η Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δήμου Λέσβου καλεί τα μέλη μας να παραστούν στην ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Καλλονή στο Δημοτικό θέατρο την Κυριακή 18/11/2018  και ώρα 11:00 πμ  

Η Γενική συνέλευση γίνετε στην Καλλονή ώστε για πρώτη φορά ,να  κατανεμηθεί δικαιότερα   η απόσταση για όλους .    

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι :
 Α) Απολογισμός έργου του Δ.Σ. της Ένωσης.
 Β) Αλλαγή καταστατικού & εναρμόνιση με ισχύουσα νομοθεσία
 Γ) Κατάθεση τυχόν προβλημάτων των Συλλόγων

Θα ακολουθήσει συζήτηση με προτάσεις προς το Δ.Σ.
               Όπως έχετε διαπιστώσει το Δ.Σ. της  Ένωσης έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να ενεργοποιήσει όλο και περισσότερους συλλόγους για να συμμετέχουν στην δύναμη της , με τακτικές ενημερώσεις, συγκέντρωση στοιχείων των συλλόγων για  απευθείας επικοινωνία .
             Η συμμετοχή σας προσδίδει ακόμη περισσότερη δύναμη στην Ένωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  της παιδείας.                                                  
                                                                                        
          Για το Δ.Σ.
                                 
Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας

Betmasters: Πρωταθλητές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα: Πως και πότε!

$
0
0
Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε να διεξάγεται από το 1927 και πρωταθλήτριες έχουν αναδειχθεί έξι μόλις ομάδες.


Είτε ονομαζόταν ελληνικό πρωτάθλημα, είτε Α'Εθνική, είτε Σούπερ Λίγκα, το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει ιστορία 91 ετών.

Πρώτος στην λίστα των πρωταθλημάτων είναι ο Ολυμπιακός με 44, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 20, η ΑΕΚ με 12, ο Άρης με 3, ο ΠΑΟΚ με 2 και η Λάρισα με 1.

Όμως, αξίζει να δούμε την ανάλυση των τίτλων αυτών, διότι έχει σημασία και πως ήρθαν αυτά, από πλευράς οργανωτικής. Θα έλεγα ξεκάθαρα, πως το πρωτάθλημα διεξάγεται επί ίσοις όροις, από τότε που έγινε πρώτη εθνική, το 1959/60. Επίσης, υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος σταθμός, το 1979/80, όταν το ελληνικό πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό.

Δείτε πόσα πρωταθλήματα είχαν οι ομάδες στην Α΄Εθνική και πόσα από τότε που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο

Εντυπωσιακό το θέαμα- Πλήθος κόσμου τίμησε την απελευθέρωση της Μυτιλήνης παρουσία του ΠτΔ (PICS, VIDS)

$
0
0
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 8η Νοεμβρίου στην πόλη μας, η οποία ήταν στολισμένη και με φωταγωγημένα όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα από το πρωί της 8ης Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώσταενώ την 106η απελευθέρωση της Μυτιλήνης τίμησε με την παρουσία του και ο Λέσβιος στην καταγωγή Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου και του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παλης..

Από τις 7 το πρωί της Πέμπτης σήμαναν χαρμόσυνα όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, ενώ μια ώρα αργότερα η στρατιωτική μουσική της 98 ΑΔΤΕ παιάνιζε κατά μήκος των οδών της πόλης, θούρια και εμβατήρια.

Στις 8:00 έγινε η μεταφορά με πομπή της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο φρούριο της πόλης, με την συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος.

Όταν η πομπή έφθασε εμπρός από το ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Κουντουριώτη.

Μετά την κατάθεση στεφανιού η πορεία συνεχίστηκε προς το φρούριο, όπου έγινε και η επίσημη έπαρση της σημαίας.

Την πομπή, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, συνόδευαν και οι Αρχές της πόλης.

Στις 10:30 ο ΠτΔ έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και όλες οι αρχές του τόπου με τις ανάλογες τιμές.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης αλλά και πλήθος ιερέων στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι αρχές του τόπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:05 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

«Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της.  Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο.  Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρόνια Πολλά.»

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογηρου δήλωσε:

«Εορτάζοντας τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου θυμόμαστε και
τιμάμε. Οι άνθρωποι και οι λαοί που διατηρούν τη μνήμη ζωντανή, μπορούν να
αντιμετωπίζουν το σήμερα με αισιοδοξία και το αύριο με ελπίδα».»

Στις εκδηλώσεις επίσης παραβρέθηκαν, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αντιπεριφερειαρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου,  βουλευτές, ο Στρατιωτικός Διοικητής με τους διοικητές των μονάδων, ο Δήμαρχος Λέσβου με αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , οι διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπείες των αποστράτων Αξιωματικών και των Αναγνωρισμένων Αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Γ.Γ Αιγαίου και νησιώτικης πολιτικής, η Πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ.α.

Η παρέλαση….

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:45 στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική, πολιτική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την συνοδεία του περπάτησε την μίση προκυμαία με τα πόδια μέσα από χειροκροτήματα του πλήθους και έφτασε στην εξέδρα των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν και εκεί οι αρχές του τόπου

Υπό τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του Στρατού, μπροστά από την εξέδρα παρέλασαν το μοναδικό εν ζωή μέλος του Συνδέσμου Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου Λέσβου, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσκοποι και οδηγοί καθώς και μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Επίσης παρέλασαν πεζοπορα τμήματα του ναυτικού, αεροπόροι αλλά και μηχανοκίνητα τμήματα της αστυνομίας της πυροσβεστικής και του λιμενικού.

Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα του αγήματος της προεδρικής φρουράς

Η παρέλαση έληξε με στρατιωτικά τμήματα.

Περίπου στην 13:00  κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη με F16 από την ομάδα «ΖΕΥΣ» ,  επισμηναγός Παπαδάκης Γεώργιος (πάνω από 1300 ώρες πτήσεις) με το F16 blk52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη που εντυπωσίασε μικρούς και μεγαλους που έστρεψαν το κεφάλι στον ουρανό για να παρακολουθήσουν τη δεξιοτεχνία του πιλότου την ώρα που «έσχιζε» με ταχύτητα τον αέρα με το F16, τους ελιγμούς και την κατακόρυφη άνοδο και κάθοδο του αεροσκάφους.

H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 Ζευς (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει τη μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Την παρέλαση παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο μητροπολίτης Μυθημνης.

Τελετάρχες ήταν η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κα Γιαννούλα Καλογερούδη και ο υπάλληλος του Δήμου Λέσβου κ. Χατζημαλλής Αργύρης.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο ΠτΔ κατευθύνθηκε προς τα σκάφοι του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπου συνομιλώντας με τα πληρώματα τους ευχαρίστησε για το σθένος και τον ηρωισμό που έχουν.

Στην συνέχεια ο ΠτΔ περπάτησε και πάλι από την εξέδρα των επισήμων ως το ύψος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χαιρετώντας κυριολεκτικά έναν έναν τους κατοίκους της Λέσβου μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το γεύμα προς τιμήν του ΠτΔ που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου δώρισε στον ΠτΔ μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γαληνός, είπε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Η παρουσία σας εδώ λαμπρύνει και τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό.
Σήμερα η Λέσβος συμπληρώνει 106 χρόνια από τη στιγμή που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε εκείνο το Νοέμβρη του 1912. Η παρουσία σας εδώ στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει την δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας. Μια δημοκρατία, που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίων κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Κύριε πρόεδρε,
Σας υποδεχόμαστε στην περήφανη, δημοκρατική και πάντα ελεύθερη Λέσβο. Επιτρέψτε μου να σας δωρίσω μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, της προστάτιδας παναγίας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς και περιγράφεται με μοναδικό τρόπο στο μυθιστόρημα του Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.  Εύχομαι η ευλογία της εικόνας να είναι πάντοτε μαζί σας και η όψη της να σας θυμίζει το όμορφο νησί μας.
Καλώς ορίσατε.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Δήμαρχε,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία μου εδώ, κατά τον εορτασμό της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Διότι, πράγματι, σήμερα εορτάσαμε, με την δέουσα λαμπρότητα και την επιβαλλόμενη απότιση φόρου τιμής στους πρωταγωνιστές του, ένα γεγονός που αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επρόκειτο για ένα καίριο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.»

ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggarete τα πρόσωπα σας ΕΔΩ




Πλάνα από την άφιξη του ΠτΔ στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων, τον περίπατο πάνω στην προκυμαία Μυτιλήνης τι δήλωσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και την συνάντηση του με τα σκάφη του λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού


Μαθητική- πολιτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Στρατιωτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Παρέλαση άγημα ευζώνων 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Επίδειξη του F16 από την ομάδα Ζευς 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


ΔΕΙΤΕ τα βίντεο που κατέγραψε το LesvosPost.comLIVEαπό την σελίδα μας στο Facebook

Δείτε πλάνα από την άφιξη του ΠτΔ στην Μητρόπολη Μυτιλήνης και την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντων



Παρέλαση





Αεροπορικές επιδείξεις από την Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» ΜΥΤΙΛΗΝΗ



Σημ: Οι φωτογραφίες διατίθεται με μικρό αντίτιμο σε κανονικό αρχείο και χωρίς το λογότυπο μετά από επικοινωνία στο mail μας lesvospost@gmail.com η στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έως 20 Νοέμβριου 2018

Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: ΓεώργιοςΣτεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: ParisTours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPostMediaGroup

Νοέμβριος 2018
























































Hashtag:  #Mytilene #Lesvos #Μυτιλήνη #Λέσβος #Παρέλαση #8_Νοεμβριου #LIVE #ΠτΔ #LesvosPost #f16 #Ζευς

«Ο ΑΒΕΡΩΦ»-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

$
0
0
Τραγούδι για την Απελευθέρωση της Λέσβου από το θωρηκτό Αβέρωφ



Ο ΑΒΕΡΩΦ

Τραγούδι: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΔΕΝΙΣΛΗ

Μανταμάδος, 1993

CD: ΛΕΣΒΟΣ ΑΙΟΛΙΣ (1997, ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)


Ζήτω ο ΑΒΕΡΟΣ προβάλλει με χαρά
και ρίχτει τα κανόνια στης Λέσβος τα νερά!
Γεια σας, θαλασσοπούλια, γεια σ'έμορφο νησί,
γεια σας ξανθιές κοπέλες και λεβεντιά χρυσή!

Ζήτω ο ΑΒΕΡΟΣ, ΥΔΡΑ και τα ΨΑΡΑ
τα στέρνει ο Βενιζέλος να πάρουν τα νησιά.
Για δέστε τον ΑΒΕΡΟ πώς λάμπει και βροντά
και ρίχτει τα κανόνια και παίρνει τα νησιά.

Τιμούν την Όλγα Φιασκα στο δημοτικό στάδιο Μυτιλήνης πριν την έναρξη του αγώνα Αιολικού –Αιγάλεω

$
0
0

την Κυριακή 11 Νοέμβριου


Την Ολυμπιονίκη, Όλγα Φιάσκα και τον προπονητή της, Γρήγορη Κοντό, θα τιμήσουν ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού - Αθλητισμού - Τουρισμού του Δήμου  Λέσβου, την Κυριακή 11 Νοέμβριου 2018, πριν την έναρξη του αγώνα Αιολικού -Αιγάλεω, που θα διεξαχθεί στις 15.00 στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης.

Η απονομή τιμητικών πλακετών στην Ολυμπιονίκη και στον προπονητή της, που έκαναν γνωστή τη Λέσβο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με την μεγάλη επιτυχία της Όλγας στους Ολυμπιακούς αγώνες νέων,  γίνεται μετά την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΔΔ Πολιτισμού – Αθλητισμού – Τουρισμού. Την απονομή θα κάνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Σταύρος Ψαρρόπουλος.

«Σύκο με καρύδια»… Το επιδόρπιο από τα σχολικά χρόνια της γιαγιάς και του παππού στους μαθητές του Δημοτικού Λουτρόπολης Θερμής

$
0
0

στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος «Βελτιώνω τη διατροφή μου- ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις-γνωρίζω τα τοπικά προϊόντα».


Ένα δυναμωτικό επιδόρπιο από τα σχολικά χρόνια της γιαγιάς και του παππού δοκίμασαν την Τρίτη οι μαθητές μας στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος «Βελτιώνω τη διατροφή μου- ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις-γνωρίζω τα τοπικά προϊόντα».
…………………………………………………………………………………………………
Δοκίμασαν  αποξηραμένα σύκα γεμιστά με καρύδια, που τα ετοίμασε, τα έψησε στο φούρνο της και  μας τα έφερε η μαμά της Αμάντας,  η κ. Ρουντίνα. Τα σύκα τα αγοράσαμε , ενώ την καρυδόψιχα μας την προμήθευσε δωρεάν η Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων κ. Μίνα Καρμίρη. Το επιδόρπιο συμπληρώθηκε με παστέλια, που μας παραχώρησε δωρεάν το κατάστημα LIDL  Τα γεμιστά σύκα τα  σέρβιραν η Αργυρώ και η Άννα-Μαρία, μαθήτριες της Στ΄ τάξης .
…………………………………………………………………………………………………
Η λιχουδιά αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ελληνόπουλων που την  έπαιρναν μαζί τους στο σχολείο για κολατσιό, σε εποχές που οι  οικογένειες δεν είχαν να τους δώσουν κάτι άλλο. Είναι παρήγορο ότι όλα τα παιδιά έφαγαν με όρεξη το επιδόρπιο, αφού όπως μας είπαν τους είναι γνώριμη η γεύση τους από τις γιαγιάδες τους, που τους τα φτιάχνουν στο σπίτι.




Με τιμές η υποδοχή του ΠτΔ στην Μυτιλήνη-O εκτός πρωτοκόλλου περίπατος στην προκυμαία και οι χαιρετούρες με τον κόσμο (PICS,VIDS)

$
0
0
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 106η επέτειος απελευθέρωσης στην πόλη μας

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Στις 10:30 ο ΠτΔ έφτασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και όλες οι αρχές του τόπου με τις ανάλογες τιμές.

Η επίσημη δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβο και του μητροπολίτη Μυθημνης αλλά και πλήθος ιερέων  στις 10:30 το πρωί όπου την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου οι αρχές του τόπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 11:05 στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι», όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

«Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της.  Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο.  Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρόνια Πολλά.»

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:45 το μεσημέρι στην προκυμαία, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.  Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια, χωρίς κανένα έκτροπο.

Στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός πρωτοκόλλου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κόσμο, ευχόμενος Χρόνια πολλά, αξίζει να σημειώσουμε ότι φωτογραφήθηκε ειδικά με νέα παιδιά, μέσα από χειροκροτήματα του πλήθους και έφτασε στην εξέδρα των επισήμων όπου τον υποδέχτηκαν και εκεί οι αρχές του τόπου

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο ΠτΔ κατευθύνθηκε προς τα σκάφη του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπου συνομιλώντας με τα πληρώματα τους ευχαρίστησε για το σθένος και τον ηρωισμό που έχουν.

Στην συνέχεια ο ΠτΔ περπάτησε και πάλι εκτός πρωτοκόλλου από την εξέδρα των επισήμων ως το ύψος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χαιρετώντας κυριολεκτικά έναν έναν τους κατοίκους της Λέσβου μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.

Μετά κατευθύνθηκε με την συνοδεία του προς κεντρικό ξενοδοχείο της Μυτιλήνης όπου ακολουθησε γεύμα από τον Δήμαρχο Λέσβου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου δώρισε στον ΠτΔ μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γαληνός, είπε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Η παρουσία σας εδώ λαμπρύνει και τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό.
Σήμερα η Λέσβος συμπληρώνει 106 χρόνια από τη στιγμή που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε εκείνο το Νοέμβρη του 1912. Η παρουσία σας εδώ στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει την δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας. Μια δημοκρατία, που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίων κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Κύριε πρόεδρε,
Σας υποδεχόμαστε στην περήφανη, δημοκρατική και πάντα ελεύθερη Λέσβο. Επιτρέψτε μου να σας δωρίσω μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, της προστάτιδας παναγίας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς και περιγράφεται με μοναδικό τρόπο στο μυθιστόρημα του Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.  Εύχομαι η ευλογία της εικόνας να είναι πάντοτε μαζί σας και η όψη της να σας θυμίζει το όμορφο νησί μας.
Καλώς ορίσατε.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κύριε Δήμαρχε,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία μου εδώ, κατά τον εορτασμό της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Διότι, πράγματι, σήμερα εορτάσαμε, με την δέουσα λαμπρότητα και την επιβαλλόμενη απότιση φόρου τιμής στους πρωταγωνιστές του, ένα γεγονός που αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επρόκειτο για ένα καίριο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.»

Δείτε πλάνα από την άφιξη στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντων, τον περίπατο πάνω στην προκυμαία Μυτιλήνης τι δήλωσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και την συνάντηση του με τα σκάφη του λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού


Σημ: Οι φωτογραφίες διατίθεται με μικρό αντίτιμο σε κανονικό αρχείο και χωρίς το λογότυπο μετά από επικοινωνία στο mail μας lesvospost@gmail.com η στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έως 20 Νοέμβριου 2018

ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggarete τα πρόσωπα σας ΕΔΩ



Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPost Media Group

Νοέμβριος 2018























Hashtag:  #Mytilene #Lesvos #Μυτιλήνη #Λέσβος #Παρέλαση #8_Νοεμβριου #LIVE #ΠτΔ #LesvosPost #f16 #Ζευς

Σείστηκε η Μυτιλήνη | Η εντυπωσιακή επίδειξη του F16 από την ομάδα Ζευς στον ουρανό της Μυτιλήνης- Εικόνες και βίντεο που κόβουν την ανάσα

$
0
0
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 106η επέτειος απελευθέρωσης στην πόλη μας

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η πολεμική αεροπορία.

Πεζοπόρο τμήμα της Π.Α παρέλασε στην προκυμαία Μυτιλήνης ενώ εντυπωσιακή επίδειξη πραγματοποίησε το F16 από την ομάδα «ΖΕΥΣ»

Περίπου στην 13:00  κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη με F16 από την ομάδα «ΖΕΥΣ» ,  επισμηναγός Παπαδάκης Γεώργιος (πάνω από 1300 ώρες πτήσεις) με το F16 blk52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ» πραγματοποίησε αεροπορική επίδειξη που εντυπωσίασε μικρούς και μεγαλους που έστρεψαν το κεφάλι στον ουρανό για να παρακολουθήσουν τη δεξιοτεχνία του πιλότου την ώρα που «έσχιζε» με ταχύτητα τον αέρα με το F16, τους ελιγμούς και την κατακόρυφη άνοδο και κάθοδο του αεροσκάφους.



H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 Ζευς (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει τη μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Δείτε πλάνα και φωτογραφίες που κατέγραψε η LesvosPostWEBTV





ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggarete τα πρόσωπα σας ΕΔΩ































Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPost Media Group

Νοέμβριος 2018

Hashtag:  #Mytilene #Lesvos #Μυτιλήνη #Λέσβος #Παρέλαση #8_Νοεμβριου #LIVE #ΠτΔ #LesvosPost #f16 #Ζευς

Συγκίνηση και υπερηφάνεια | Το τσαρούχι των Ευζώνων ξεσήκωσε την Μυτιλήνη (PICS, VID)

$
0
0
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 106η επέτειος απελευθέρωσης στην πόλη μας

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε η επιβλητική παρουσία των Ελλήνων Ευζώνων στην προκυμαία Μυτιλήνης.

Όλοι έμεναν έκθαμβοι από το παράστημα και τον βηματισμό των Ευζώνων και έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες και βίντεο

Το άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, άνοιξε φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά την στρατιωτική παρέλαση.



Οι εύζωνοι ταξίδεψαν στη Μυτιλήνη προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους Λέσβιους που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία του νησιού μας από τον Τούρκικο Ζυγό.

Δείτε πλάνα και φωτογραφίες που κατέγραψε η LesvosPost WEB TV




ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggarete τα πρόσωπα σας ΕΔΩ











Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPost Media Group

Νοέμβριος 2018

Hashtag #Mytilene #Lesvos #Μυτιλήνη #Λέσβος #Παρέλαση #8_Νοεμβριου #LIVE #ΠτΔ #LesvosPost #f16 #Ζευς

Σχέδιο Νόμου για την παράταση μειωμένων συντελεστών από το υπουργείο Οικονομικών

$
0
0
Σχέδιο Νόμου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά καθώς και την σύσταση ειδικού λογαριασμού για την βοήθεια των πληγέντων από τις πυρκαγιές κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.


Το σχέδιο νόμου είναι η "Κύρωση: α) της από 29-6-2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο" (Α' 115), β) της από 24-7-2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018" (Α' 135), γ) της από 26-7-2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα γιατί η στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018" (Α' 138) και δ) της από 10-8-2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Επείγοντα μέτρα γαι την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018" (Α' 149)"


BINTEO-ΦΩΤΟ L.P: Μαθητική-πολιτική και στρατιωτική παρέλαση 8ης Νοεμβρίου 2018 στην Μυτιλήνη-ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ-633 ΦΩΤΟ

$
0
0
Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost.com WEB TV από την χθεσινή Μαθητική-πολιτική και στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης της 8ης Νοεμβρίου 2018..


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η 106η επέτειος απελευθέρωσης στην πόλη μας

Στις εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα-αποσπάσματα που κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost.com WEB TV από την μαθητική, πολιτική και στρατιωτική παρέλαση, την Παρέλαση από άγημα ευζώνων, την Επίδειξη του F16 από την ομάδα Ζευς αλλά και την άφιξη του ΠτΔ στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων, τον περίπατο πάνω στην προκυμαία Μυτιλήνης τι δήλωσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και την συνάντηση του με τα σκάφη του λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού

……ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Σημ: Οι φωτογραφίες διατίθεται με μικρό αντίτιμο σε κανονικό αρχείο και χωρίς το λογότυπο μετά από επικοινωνία στο mail μας lesvospost@gmail.com η στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έως 20 Νοέμβριου 2018

ΔΕΙΤΕ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παρέλαση της Μυτιλήνης όπου μπορείτε ελευθέρα να κοινοποιήσετε η να Taggareteτα πρόσωπα σας ΕΔΩ


Πλάνα από την άφιξη του ΠτΔ στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων, τον περίπατο πάνω στην προκυμαία Μυτιλήνης τι δήλωσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και την συνάντηση του με τα σκάφη του λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού


Μαθητική- πολιτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Στρατιωτική παρέλαση 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Παρέλαση άγημα ευζώνων 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Επίδειξη του F16 από την ομάδα Ζευς 8η Νοεμβρίου 2018 Μυτιλήνη


Σημ: Οι φωτογραφίες διατίθεται με μικρό αντίτιμο σε κανονικό αρχείο και χωρίς το λογότυπο μετά από επικοινωνία στο mail μας lesvospost@gmail.com η στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα έως 20 Νοέμβριου 2018

Ρεπορτάζ-Βίντεο-ΦΩΤΟ: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φωτο, επιμέλεια live στα κοινωνικά δίκτυα: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:

LesvosPost Media Group

Νοέμβριος 2018

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ (links)




Εντυπωσιακό το θέαμα- Πλήθος κόσμου τίμησε την απελευθέρωση της Μυτιλήνης παρουσία του ΠτΔ (PICS, VIDS)

BRAVO 2018 - Ψηφίστε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

$
0
0
Ο κοινωνικός διάλογος του θεσμού BRAVO 2018


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως ενιαία περιφερειακή μονάδα διοίκησης έχει τις αρμοδιότητες που ασκούν οι υπηρεσίες της, συμβάλλει στον εθνικό σχεδιασμό και στο πλαίσιό του σχεδιάζει, προγραμματίζει και προωθεί την εφαρμογή πολιτικών στο Βόρειο Αιγαίο, για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές και τις διεθνείς συμβάσεις για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.    
Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο. Η περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου περιλαμβάνει την προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤURA 2000 με απειλούμενα ενδιαιτήματα προτεραιότητας και εξειδικευμένες ανάγκες διατήρησης.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό  ίδρυμα παγκοσμίου κύρους με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε εξειδικευμένα θέματα διαχείρισης αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων υποστηρίζει τις δομές της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης περιβαλλοντικών δράσεων και πολιτικών καθώς και της ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων εφαρμοσμένης έρευνας για την προστασία και ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η συνεργασία των τριών φορέων για την  πειραματική ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου και περιβαλλοντικά φιλικού προγράμματος προστασίας ενδιαιτημάτων προτεραιότητας από εντομολογικές προσβολές και διατήρησης της βιοποικιλότητας στην Προστατευόμενη Περιοχή NATURA GR4110002.

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω το μήνυμα-πρόσκληση που αφορά τη ψηφοφορία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και παρακαλούμε όπως ψηφίστε την πρότασή μας.

Ο κοινωνικός διάλογος του θεσμού BRAVO 2018

με την online ανάδειξη των πρωτοβουλιών & προγραμμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης
που υποστηρίζουν την δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο έχει ξεκινήσει!

Στόχος της δράσης αυτής είναι η επιβράβευση των καλύτερων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στη χώρα μας
από  ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΔΗΜΟΥΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
αναφορικά με την προώθηση
της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας & της Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Σας καλούμε να αναδείξετε τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Ενημερωθείτε, αξιολογήστε και ψηφίστε τις πιο καινοτόμες και τις πιο ουσιαστικέςπρωτοβουλίες & δράσεις!

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Ψηφίστε ΕΔΩ 

Η γνώμη σας μετράει!


Π. Παυλόπουλος: «Η Λέσβος διδάσκει τι θα πει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη»- Τα μηνύματα στην Τουρκία (VIDS,PICS)

$
0
0
Π. Παυλόπουλος: «Η Λέσβος διδάσκει τι θα πει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη»- Τα μηνύματα στην Τουρκία


Μια όμορφη εικόνα της Παναγιάς της γοργόνας, το εκκλησάκι της οποίας βρίσκεται στη Σκάλα Συκαμνιάς, κι ένα ανάτυπο του ομώνυμου βιβλίου του Στρατή Μυριβήλη που προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έκαναν τον κ. Παυλόπουλο να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια όταν 16χρονος, το 1966, διάβασε το «εκπληκτικό» όπως το χαρακτήρισε βιβλίο.

Έκαναν όμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -μέρα σημαδιακή μια και γιορτάζεται η σύναξη των προστατών του νησιού Αρχαγγέλων αλλά και η απελευθέρωση του από τον Οθωμανικό ζυγό- να αναφερθεί «στη δύναμη και στο παράδειγμα των κατοίκων του». Στο ότι «διδάσκουν οι πολίτες της Λέσβου το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες, το να μη σε κάμψουν οι δυσκολίες, τι σημαίνει ελληνική ψυχή. Τι θα πει ανθρωπισμός, αλληλεγγύη. Τι θα πει ελληνικός πολιτισμός και ελληνική δημοκρατία. Αλλά και τι θα πει ευρωπαϊκός πολιτισμός και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

«Ενάντια σε κάθε ακραίο στοιχείο»

Στην προσφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γαληνός το ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι η παρουσία του «στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει τη δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας».

«Μια δημοκρατία», συμπλήρωσε ο κ. Γαληνός, «που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίον κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Δικαίωμα επέκτασης αιγιαλίτιδας ζώνης

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην ακτή απέναντι από την Τουρκία» έστειλε ξανά -όπως έκανε και το πρωί μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης- μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. «Αφήνουμε πίσω το παρελθόν» είπε. Και συνέχισε: «Επιδιώκουμε τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία. Διαφωνούμε ριζικά με ατυχέστατες δηλώσεις Eυρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι διατείνονται ότι πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η φιλία και η καλή γειτονία, αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική, που είναι σωτήρια για εκείνην, έχουν προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές, είναι ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο τους».

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι έδαφος και σύνορα της Ελλάδας, είναι έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα και το έδαφος και την κυριαρχία μας. Κυριαρχία βάσει της οποίας μπορούμε να ασκήσουμε πλήρως, το δικαίωμα να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη όταν και με όποιο θεσμικό τρόπο κρίνουμε εμείς, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος στην αντιφώνηση του διακήρυξε επίσης ότι «για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία». Και υπενθύμισε το καθεστώς όπως αυτό προκύπτει από τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923, του Montego Bay του 1982, πλήθος νόμων αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά:


ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μυτιλήνη, 8.11.2018

Κύριε Δήμαρχε,
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία μου εδώ, κατά τον εορτασμό της 106ηςεπετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Διότι, πράγματι, σήμερα εορτάσαμε, με την δέουσα λαμπρότητα και την επιβαλλόμενη απότιση φόρου τιμής στους πρωταγωνιστές του, ένα γεγονός που αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επρόκειτο για ένα καίριο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.
Ι. Επιτρέψατέ μου, στο σημείο αυτό, ν’ αναφερθώ, έστω δι’ ολίγων, στα κρίσιμα γεγονότα εκείνης της περιόδου, που οδήγησαν στην απελευθέρωσή της.
Α.Το καλοκαίρι του 1912, η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, έχοντας ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της, προχώρησε στην τελική απόφαση της πολεμικής διεκδίκησης από την Τουρκία των εδαφών που ιστορικά και εθνολογικά της ανήκαν. Ανάμεσα στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγονταν και τα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το πολεμικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί, και την εκτέλεσή του είχε αναλάβει ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουρώτης, προέβλεπε στα πρώτα στάδιά του την κατάληψη της Λήμνου, ώστε αυτή, με την εξαίρετη γεωγραφική της θέση, ν’ αποτελέσει ασφαλές ορμητήριο για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Βάση εξόρμησης του Ελληνικού Στόλου κατέστη πλέον η Λήμνος, η οποία από τις 8 Οκτωβρίου 1912 αποτελούσε Ελληνικό έδαφος. Με την κατάληψη των Νησιών Ίμβρου, Τενέδου, Θάσου και Σαμοθράκης, ο τουρκικός στόλος εγκλωβίσθηκε τα στενά των Δαρδανελίων, απ’ όπου επιχείρησε μόνο δύο εξόδους, που σήμαναν και τις ισάριθμες ήττες του, στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, αντιστοίχως.  
Β.Το σύνθημα για την απελευθέρωση της Λέσβου δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου, αφού είχαν προηγηθεί έντονες παρεμβάσεις και πιέσεις από πλευράς κατοίκων του Νησιού σας, των ένδοξων Προγόνων σας.
1.Ο Ελληνικός Στόλος ξεκίνησε από τον Μούδρο και έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Νοεμβρίου 1912 έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Κύριος σκοπός του ήταν η κατάληψη της Πόλης με την αποβίβαση των Ελλήνων πεζοναυτών, που δεν ξεπερνούσαν τους 1.400 άνδρες.
2.Τo μήvυμα της έλευσης τoυ Στόλoυ εvθoυσίασε τov Ελληvικό πληθυσμό της Πόλης, o oπoίoς έτρεξε αμέσως στηv πρoκυμαία, ενώ  τηv ίδια στιγμή παvικός κατέλαβε τους τούρκους στρατιώτες. Στo μεταξύ, μία ατμάκατoς από τo θωρηκτό Αβέρωφ έφερε τo τελεσίγραφo τoυ Ναυάρχoυ Π. Κoυvτoυριώτη, τo oπoίo απαιτoύσε τηv παράδoση της πόλης. Συγχρόvως τo θωρηκτό «Ψαρά», πρώηv vαυαρχίδα τoυ στόλoυ, αγκυρoβόλησε στα αvoιχτά της Επάvω Σκάλας και έστρεψε τα καvόvια τoυ εvαvτίov της τoυρκικής συvoικίας της Πόλης.
3.Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε τότε εκ των ενόντων, ζήτησε συνάντηση με τον Κουντουριώτη στο «Αβέρωφ» μεφέροντας ορισμένες προτάσεις.  Ο Κoυvτoυριώτης ήταv ήδη γvώστης τωv τoυρκικώv πρoτάσεωv. Αφoύ απoρρίφθηκαv ασυζητητί oι δύo πρώτες πρoτάσεις, o Κoυvτoυριώτης δέχθηκε vα επιτρέψει τηv απoχώρηση τoυ τoυρκικoύ στρατoύ πρoς τo εσωτερικό τoυ Νησιoύ, για v’ απoφευχθεί πιθανή αιματoχυσία τoυ άμαχoυ πληθυσμoύ και έδωσε πρoθεσμία μιας ώρας για τηv oριστική απoμάκρυvση τωv Τoύρκωv στρατιωτώv.  Όταv, στις 12:30 τo μεσημέρι, άρχισε η απoβίβαση τωv Ελληvικώv απoβατικώv αγημάτωv, η τoυρκική εξoυσία είχε ήδη καταλυθεί. Η Λέσβος βάδιζε ήδη, αναπότρεπτα και ακάθεκτα, προς την Ελευθερία της.
Γ. Εμείς, οι Έλληνες, Λαός κατ’ εξοχήν θαλασσινός, αποδειχθήκαμε, για μιάν ακόμη φορά στην μακραίωνη και λαμπρή Ιστορία μας, «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», όχι μόνον κατά την απελευθέρωση της Λέσβου, αλλά και στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους εν συνόλω θεωρουμένους, οι οποίοι υπήρξαν οι πλέον επιτυχείς της σύγχρονης Στρατιωτικής και Πολιτικής μας Ιστορίας.
Α.Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, διαμηνύουμε προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.  Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία. Επιπλέον, και πάντοτε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που κρίνει πρόσφορο.
III.Υπενθυμίζω, για πολλοστή φορά, ότι η συγκεκριμένη νομική βάση του Διεθνούς Δικαίου, που τεκμηριώνει την κατά τ’ ανωτέρω σαφήνεια του καθορισμού και των θαλάσσιων συνόρων μας -επέκεινα δε και του καθορισμού της ΑΟΖ- συμπυκνώνεται στις εξής, κυρίως, Συνθήκες:
Α.Πρώτον, στην Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.  Με βάση την Συνθήκη αυτή, η οποία δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται, επιπλέον δε είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας, τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης.  Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, και όσοι τις επινοούν επιδεικνύουν και άγνοια αλλά και έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Β.Δεύτερον, στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά το καθεστώς της παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
1.Συγκεκριμένα, το καθεστώς της τελικής παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (Απρίλιος του 1947) μεταξύ των Συμμάχων, νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και της Ιταλίας.  Ιδιαίτερη σημασία, εντός αυτού του θεσμικού πλαισίου, έχουν οι διατάξεις του άρθρου 14 της ως άνω Συνθήκης, σύμφωνα με τις οποίες: «1. Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον ως και τας παρακειμένας νησίδας. 2. Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημέναι». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η διατύπωση της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων είναι τόσο σαφής, ώστε να μην αφήνει οιοδήποτε περιθώριο ως προς την ουσία και την έκταση της κυριαρχίας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των Δωδεκανήσων.  Ειδικότερα:
α)Η κυριαρχία αυτή είναι «πλήρης», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της.  Το δε περιεχόμενο της «πλήρους» κυριαρχίας προσδιορίζεται, ως προς τα Δωδεκάνησα, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος περί κυριαρχίας, καθώς και με βάση τις περί κυριαρχίας των κρατών-μελών διατάξεις ιδίως του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣυνθΕΕ), δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οιαδήποτε αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
β)Η κυριαρχία της Ελλάδος, με την ως άνω έννοια, εκτείνεται όχι μόνον εφ’ όλων των νήσων που αναφέρονται ρητώς στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων αλλά, σύμφωνα με την κατηγορηματική διατύπωση της κατά τ’ ανωτέρω παραγράφου, και επί των «παρακειμένων νησίδων» στο σύνολό τους.  Επειδή δε οι διατάξεις αυτές ουδεμία διάκριση κάνουν εν προκειμένω, η διατύπωσή τους καταλαμβάνει τις κάθε είδους «παρακείμενες νησίδες», ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη).  Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές, όπως ήδη επισήμανα, πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, «γκρίζες ζώνες», αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής.
2.Επιπροσθέτως, υπενθυμίζουμε και το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο.
Γ.Τρίτον, στην Συνθήκη του MontegoBayτου 1982, δια της οποίας  κωδικοποιήθηκε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας σε νέο συμβατικό κείμενο, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Και ναι μεν η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση του MontegoBay, πλην όμως -και πάντα κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης- επειδή η Σύμβαση αυτή έχει υιοθετηθεί από πολύ μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για κάθε κράτος, άρα και για την Τουρκία.
IV.Αντίστοιχη, όμως, προστασία των συνόρων και του εδάφους της Χώρας μας προσφέρει και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου. Συγκεκριμένα:
A.Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας είναι σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 και 21 παρ. 2 περ. α) και γ) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (ΣΕΕ), των άρθρων 67 παρ. 2 και 77 παρ. 2 περ. δ) και παρ. 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και της παρ. ΙΙΙ του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008, όπως όλες οι διατάξεις αυτές έχουν ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
B.Τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις ως προς τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000», που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα.  Τα στοιχεία ως προς τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000» αποδεικνύουν ότι οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, afortiori, το αν κατοικούνται ή όχι -βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ, εκ νέου για την θερμή φιλοξενία σας.  Και σας διαβεβαιώνω ότι κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας εδώ, στην Λέσβο, παίρνω δύναμη και εμπνέομαι από την Ιστορία της αλλά και από το δικό σας παράδειγμα υπεράσπισης της Πατρίδας μας και του Πολιτισμού μας κατά την επιτέλεση των δικών μου καθηκόντων. 

Πρώτη και με διάφορα η ΔΑΚΕ στην Λέσβο στις εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

$
0
0
Για πρώτη φορά η ΔΑΚΕ πρώτη και στους δασκάλους..,


Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας  συγχαίρει την ΔΑΚΕ (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζόμενων) Εκπαιδευτικών, για την πρωτιά της στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Η ΔΑΚΕ πιστή στα ιδεώδη της όχι μόνο διατήρησε την πρωτιά στους καθηγητές, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί και πρώτη δύναμη στους δασκάλους.

Η ΝΟΔΕ Λέσβου εύχεται η δύναμη που κατάφερε να αποσπάσει η ΔΑΚΕ να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την συνέχιση μιας σειράς αγώνων με στόχο ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ευημερία ενός κράτους.   
       
Ο Πρόεδρος
της ΝΟ.Δ.Ε. Λέσβου

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στη Λέσβο κοντά στους μαθητές και τις οικογένειές τους- Σχολικές τσάντες με σχολικά είδη σε 600 παιδιά Δημοτικών (ΦΩΤΟ)

$
0
0
Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει και πάλι την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους. Κλιμάκιο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρέθηκε την Τετάρτη 31/10 και την Πέμπτη 1/11 στη δοκιμαζόμενη, από το μεταναστευτικό, Λέσβο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», με τη στήριξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού των Ορθοδόξων Χριστιανών (IOCC), τη συνδρομή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυθύμνης κ. Ιακώβου και Μυτιλήνης κ. Χρυσοστόμου, η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Γενικός Διευθυντής της κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας διένειμαν σχολικές τσάντες με σχολικά είδη σε 600 παιδιά Δημοτικών σχολείων.

Οι Μητροπολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν και οι ίδιοι στη διανομή και βρέθηκαν κοντά στα μικρά παιδιά, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη διαρκή στήριξη των ακριτικών νησιών τόσο στον IOCC και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους και την αγάπη με την οποία περιβάλλουν τα παιδιά και τις οικογένειες τους στο ακριτικό νησί.

Το ίδιο διάστημα το κλιμάκιο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» βρέθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλονής για να μοιράσει «Δέματα Αγάπης» με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 190 οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Κωνσταντίνος Δήμτσας υπογράμμισε: «Η πρόσφατη διανομή ανθρωπιστικής αρωγής στους κατοίκους της Καλλονής Λέσβου αφιερώνεται ταπεινά και καρδιακά στην αγαθή και ευλογημένη μνήμη της πρεσβυτέρας Στρατούλας Δήμου, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας», είπε ο κος Δήμτσας και υπογράμμισε «η πρεσβυτέρα Στρατούλα υπήρξε ο αφανής και ακάματος συνεργάτης και συνοδοιπόρος τόσο στον συζυγικό και οικογενειακό βίο, όσο και στην ιερατική αποστολή και διακονία του αείμνηστου Παπα-Στρατή Δήμου, του «Καλού Σαμαρείτη» της ακριτικής Λέσβου.


Μαζί με τον παπα-Στρατή η Στρατούλα μοιράσθηκε την αγωνιστική ζωή της Ορθόδοξης πρεσβυτέρας, αλλά και το όραμα της Χριστιανικής αγάπης και αρωγής προς τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας. Μετά την κοίμησή του η πρεσβυτέρα συνέχισε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του διαμέσου του κοινωνικού παντοπωλείου της «Αποστολής» στην Καλλονή. Η «Αποστολή» υπόσχεται να συνεχίσει την ευλογημένη παρακαταθήκη του Παπα-Στρατή και της πρεσβυτέρας Στρατούλας».

Betmasters: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Η προϊστορία σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο

$
0
0
Δύο "αιώνια"ντέρμπι θα απολαύσουμε αυτό το τριήμερο, πρώτα στην Ευρωλίγκα μπάσκετ και μετά στη Σούπερ Λίγκα ποδοσφαίρου.


Σπάνια βλέπουμε δύο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό το τριήμερο θα έχουμε δύο ματς, ένα για το μπάσκετ και ένα για το ποδόσφαιρο.Τα μεταξύ τους παιχνίδια μας έχουν προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις και πραγματικά, δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός των δύο ομάδων για να σε κρατήσουν σε αγωνία. Αρκεί να σου αρέσει είτε το μπάσκετ, είτε το ποδόσφαιρο.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει ποια είναι μεγαλύτερη ομάδα από τις δύο συνολικά, τα μαθηματικά όμως είναι αμείλικτα και οι αριθμοί σπάνια λένε ψέμματα.

Πάμε να δούμε την προϊστορία στα μεταξύ τους, στα δύο αθλήματα…
Viewing all 47646 articles
Browse latest View live