Quantcast
Channel: LesvosPost.com | ΕΙΔΗΣΕΙΣ & ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Viewing all 47625 articles
Browse latest View live

Ηλεκτρονικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ - Επιβάρυνση 1 ευρώ από 1η Δεκεμβρίου για τους έγχαρτους

$
0
0
Σύμφωνα με την εταιρεία το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο κόστος έκδοσης και αποστολής των λογαριασμών - Υπόσχεται καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης και εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Με ένα ευρώ θα επιβαρύνονται από 1ης Δεκεμβρίου οι έγχαρτοι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ, ανακοίνωσε η εταιρεία καλώντας ταυτόχρονα τους πελάτες της να επιλέξουν τη χρήση ηλεκτρονικού λογαριασμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο κόστος έκδοσης και αποστολής των λογαριασμών. Διευκρινίζεται επίσης, για τους πελάτες που θα εγγραφούν στο σύστημα του ηλεκτρονικού λογαριασμού (e-bill) ως τις 31.12.2018, και στην περίπτωση που η χρέωση του 1 ευρώ έχει ενσωματωθεί σε λογαριασμό τους, αυτή θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.



Η ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι με τον ηλεκτρονικό λογαριασμό βελτιώνεται ο χρόνος και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών της, η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, η ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ παράλληλα, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης της με τις τάσεις της εποχής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Τονίζει ακόμη τα εξής:

"Πέραν των διαφημιστικών πρωτοβουλιών η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων στα καταστήματά της, και γενικά σε κάθε επαφή προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και να τους χρησιμοποιούν αντί των έγχαρτων. Επιλέγοντας τη λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού, οι πελάτες εκμεταλλεύονται παράλληλα και όλες τις δυνατότητες διαχείρισης θεμάτων του λογαριασμού ρεύματος όπως η δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου λογαριασμού με ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα, και πλήρη διαφάνεια και πληροφόρηση".

Πηγή news247.gr


4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη

$
0
0

Διεξήχθη χτες στη Μυτιλήνη η 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Στη συνεδρίαση παραβρεθήκαν οι Πανταζάτος Παναγιώτης - Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Αναπληρωτής Επικεφαλής Μονάδας της Ε.Ε., Μπανάβα Έλενα -  Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπακοπούλου Αναστασία - Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, και ως εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων οι Γιώργος Λογοθέτης και Άννα Μπουτσιούκου,  καθώς και 34 μέλη- εκπρόσωποι των φορέων της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης έγινε ενημέρωση από τα στελέχη της Διαχειριστικής για το σύνολο του Προγράμματος και εξειδικευμένη παρουσίαση για τους τομείς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων, στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).

Η πορεία του Προγράμματος ακολουθεί τον προγραμματισμό όπως αυτός είχε προσδιοριστεί κατά την Τρίτη Επιτροπή Παρακολούθησης που είχε διεξαχθεί στη Μυτιλήνη τον Ιανουάριο του 2017. Απολογιστικά η εικόνα έχει ως εξής:



ΕΤΠΑ

ΕΚΤ
Ποσά
%
Ποσά
%
Προϋπολογισμός
287,8 εκ

41,08 εκ

Εξειδίκευση
341,5 εκ
127%
23,3 εκ
57%
Ενεργοποίηση
250,3 εκ
93%
16,5 εκ
40%
Εντάξεις
216,7 εκ
75%
12,3 εκ
30%
Συμβάσεις
71,6 εκ
27%
10,2 εκ
25%
Δαπάνες
37,6 εκ
14%
6,28 εκ
15%

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επιβεβαιώθηκε η καλή πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, οι δράσεις του οποίου καλύπτουν τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς τομείς και το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας.

Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημάνθηκε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος σε συνδυασμό με την αναθεώρησή του, οδηγεί στην επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου του πλαισίου επίδοσης και την εισροή επιπλέον πόρων 6% στο Πρόγραμμα.

Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Όπως φαίνεται από την πορεία των εντάξεων έργων και δράσεων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σήμερα βρίσκεται στη 2η θέση σε επίπεδο χώρας και αυτό παρά τα γνωστά σε όλους προβλήματα της νησιωτικότητας και της ελλιπούς στελέχωσης, ιδίως σε εξειδικευμένο προσωπικό, των υπηρεσιών των τοπικών φορέων.

Η προσήλωση στον στόχο της βέλτιστης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, όσο και των φορέων υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος, οδηγούν στην επίτευξη των βασικών στόχων αυτής της Προγραμματικής Περιόδου και στην εισροή επιπλέον πόρων.

Η επικέντρωση των προσπαθειών όλων μας στην ταχύτερη υλοποίηση των ενταγμένων έργων, αλλά και της συνδυαστικής αξιοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους της Περιφέρειας, βελτιώνει καθημερινά τις υποδομές και την ποιότητα ζωής στα νησιά μας και δίνει τη δυνατότητα ωρίμανσης έργων ενόψει της νέας περιόδου. Ιδιαίτερη προσοχή έχουμε δώσει στα μικρά νησιά, ώστε μέσα από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, όπως το λιμάνι στους Φούρνους και ο βιολογικός των Ψαρών.

Αυτό που κάθε φορά γίνεται με κόπο και επιμονή, είναι ταυτόχρονα η προϋπόθεση ώστε να υπάρξει πάντα μία επόμενη φάση μέσα στη διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της ζωής στον τόπο μας.

Το ξεκίνημα της προετοιμασίας για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, με δεδομένο τον διπλασιασμό των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποτελεί τη νέα μεγάλη πρόκληση, στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και τις ρεαλιστικές αναπτυξιακές δυνατότητες του κάθε νησιού».

Αλλάζει το πρόγραμμα δακοκτονίας- Ηλεκτρονική παρακολούθηση και έλεγχος των πληθυσμών του δάκου στην Λέσβο

$
0
0

Ανακοίνωση σχετικά με την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο περιοδικό «Γεωργία Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας από την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, εξέδωσε το ΥπΑΑΤ.


Μεταξύ άλλων, ο Λάκωνας υπουργός προαναγγέλλει τις αλλαγές που προωθεί ώστε όλα να είναι έτοιμα από το Μάιο για τη δακοκτονία και να εφαρμόζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ αποκαλύπτει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα προωθείται για ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα θεσμοθετεί την πηγή χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφορικής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ), ώστε να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να μη χαθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

–Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της υπουργίας, μιλήσατε για το στόχο βελτίωσης του αγροτικού εισοδήματος. Εκτός από τη μείωση των εισφορών ΕΦΚΑ για τους αγρότες, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Bουλή για το 2019, ποιες άλλες δράσεις εξετάζετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Εξετάζουμε πολλές προτάσεις, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι αυτή τη στιγμή. Ήδη η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού έχει εξαγγείλει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Προς την ίδια κατεύθυνση υπάρχει σαφής πρόθεση παροχής κινήτρων σε συνεργατικά σχήματα, και αξιοποίηση της αναξιοποίητης περιουσίας των ανενεργών και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

–Τι γίνεται με το θέμα του σωρευτικού ακατάσχετου 15.000 ευρώ στους λογαριασμούς των παραγωγών; Οι αγρότες το περιμένουν ακόμα, πότε θα πάει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για ψήφιση;

Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο ναι μεν αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη και τη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με την Τράπεζα της Ελλάδας. Χωρίς να ολοκληρωθούν πρώτα οι συζητήσεις μετά των εμπλεκόμενων μερών, δεν μπορώ να δώσω το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσής μας, παρόλο που γνωρίζω πόσο σημαντική είναι εν όψει της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων για το 2018.

-Το πρόγραμμα δακοκτονίας, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν είναι αποτελεσματικό και έχει δημιουργήσει –ειδικά φέτος-μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και απώλεια εισοδήματος. Ετοιμάζεται κάποια παρέμβαση ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων ετών;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας δε θα είναι πια το ίδιο. Άμεσα καταθέτουμε τροπολογία, με την οποία η αρμοδιότητα της προμήθειας των υλικών δακοκτονίας περιέρχεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι να ολοκληρώνεται η διαδικασία νωρίς, για όλη την Ελλάδα, και να μην υπάρχουν πια οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται μετά την ισχύ του «Καλλικράτη». Επιπλέον, θα ακολουθήσει βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να επισπευτεί και η πρόσληψη του προσωπικού εφαρμογής της δακοκτονίας και όλα να είναι έτοιμα αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» «τρέχει» από τις 9 Σεπτεμβρίου πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 144.000 ευρώ για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου της Ελλάδας σε Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Ρέθυμνο, Λέσβος, Σάμο, Φωκίδα και Μεσσηνία.

Πηγή tharrosnews.gr

Οι αγρότες της Λέσβου ξεσηκώθηκαν-Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο-Μέσω skype μίλησαν με τον Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης (ΦΩΤΟ)

$
0
0
Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες στο κόμβο της Λάρσου, επί της Εθνική Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής.

Στο συγκοινωνιακό κόμβο της Λάρσου, 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί, οι αγρότες του νησιού διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό, κόβοντας στην ουσία την επικοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Λέσβου.

Μαζί με τους αγρότες στη συγκέντρωση πήραν μέρος κι άλλες κοινωνικές ομάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη επιστημονικών συλλόγων. 

Παραγωγοί από όλη τη Λέσβο παρέταξαν τα αγροτικά αυτοκίνητά αριστερά και δεξιά του δρόμου, ενώ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου απέκλεισαν το οδόστρωμα.



Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν το στέλεχος της ΠΑΣΥ Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι η κινητοποίηση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση πως οι αγρότες δεν το βάζουν κάτω και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να κρατήσουν τα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου μίλησε ο Στρατής Κόμβος, γγ της Ομοσπονδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, καθώς λόγω του δάκου η φετινή παραγωγή έχει υποστεί ολική καταστροφή και εγγυημένες τιμές στα προϊόντα λάδι, γάλα και κρέας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μπορούν οι αγρότες να ζήσουν στα χωριά τους

Περίπου στις 12:50 ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία  προς τη Μυτιλήνη. 

Στην πόλη της Μυτιλήνης  κατευθύνθηκαν από την προκυμαία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής .

Αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε ψήφισμα στον Γενικό Γραμματέα κ Γιαννελη όπου όπως πάντα… απουσίαζε ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που του ζητούσαν να παραιτηθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αποφάσισε την παραμονή και διανυκτέρευση των διαδηλωτών έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας αλλά μετά από επικοινωνία μέσω Skype που είχε αντιπροσωπεία των αγροτών της Λέσβου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίσθηκε να λήξει η κινητοποίηση που βρισκόταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.



Για το ζήτημα της δακοκτονίας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή θα ξεκινά στην προβλεπόμενη χρονική περίοδο, με την αντιπροσωπεία των αγροτών να απαιτεί να γίνεται από κρατικές επανδρωμένες με το απαραίτητο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό υπηρεσίες και όχι από ιδιώτες όπως συμβαίνει τώρα. Σχετικά με την κτηνοτροφία ο Σ. Αραχωβίτης ανάφερε ότι θα δοθεί ενίσχυση 5 ευρώ ανά κεφάλι προβάτου, στις αρχές Δεκέμβρη. Ωστόσο για τις τιμές του γάλακτος σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε παρά μόνο κάποιους ελέγχους στις εισαγωγές και τις αναμείξεις, που βέβαια αυτά είναι σύννομα στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ.

Όπως αποφασίστηκε στο τέλος του συλλαλητηρίου το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.


Εκθεση – κόλαφος για τη Μόρια : Ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί

$
0
0
Εκθεση - κόλαφο για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Επίτροπος κατέγραψε τα συμπεράσματά της μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο και την συνάντησή της με φορείς που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Η κ. Μιγιάτοβις βρέθηκε στη Μόρια αλλά και σε άλλα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου και είδε με τα μάτια της τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.
Όπως αναφέρει η έκθεση η κατάσταση ειδικά στη Μόρια μοιάζει με «ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί». Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό και πολλές φορές η αναμονή για την τουαλέτα φτάνει τη μισή ώρα.

Στην Μυτιλήνη, όπως και στα περισσότερα Κέντρα Υποδοχής, η Μιγιάτοβιτς καταγγέλλει ότι φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός προσφύγων από αυτόν για τον οποίο είχε σχεδιαστεί. Οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν και το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.



Ειδική αναφορά στην έκθεση γίνεται ακόμα και τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που αναφέρουν πρόσφυγες και έχουν επανειλημμένα τονίσει οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγη tanea.gr

Από 07:00 το πρωί οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Μυτιλήνη για την 8η Νοεμβρίου

$
0
0
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην πόλη της Μυτιλήνης


Ανακοινώνεται ότι, αύριο (8 Νοεμβρίου 2018), στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και της καθιερωμένης παρέλασης, που πρόκειται να λάβουν χώρα στη Μυτιλήνη, για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της νήσου Λέσβου, θα πραγματοποιηθούν στο οδικό δίκτυο της πόλης οι -κατά περίπτωση- απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα:

Κατά το χρονικό διάστημα από την 07.00 ώρα έως την 12.00 ώρα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ερμού, από τη συμβολή της με την οδό Ν. Έλλης έως και τη συμβολή της με την οδό Βουρνάζων.

Κατόπιν τούτου:

Τα οχήματα που θα κινούνται στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης – Θερμής, με κατεύθυνση προς την οδό Ν. Έλλης, θα πραγματοποιούν υποχρεωτική πορεία προς τη Βόρεια Παράκαμψη της πόλης (Δ.Ε.Η.). 

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ν. Έλλης, με κατεύθυνση προς την οδό Μ. Ασίας, θα πραγματοποιούν υποχρεωτική πορεία προς την οδό Κρήνης.

Κατά το χρονικό διάστημα από την 11.00 ώρα έως την 15.00 ώρα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αντιστροφή της κατεύθυνσης κυκλοφορίας α) στην οδό Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως έως και τη συμβολή της με την οδό Ξεν. Καραπαναγιώτη και β) στην οδό Σμύρνης, στο τμήμα αυτής από τη συμβολή της με την οδό Καβέτσου έως και τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου.

Κατόπιν αυτών:

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ελ. Βενιζέλου, με κατεύθυνση προς τις οδούς Οδ. Ελύτη και Π. Κουντουριώτου, θα πραγματοποιούν υποχρεωτική πορεία προς την οδό Β. Καραπαναγιώτη.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Οδ. Ελύτη, δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις οδούς Ναυμ. Παπανικολή, Αχ. Κοντάρα και Πανσελήνου.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Καβέτσου, δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην οδό Σμύρνης.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ξεν. Καραπαναγιώτη, θα πραγματοποιούν υποχρεωτική δεξιά πορεία προς την οδό Ελ. Βενιζέλου.

Λόγω των προαναφερόμενων προσωρινών ρυθμίσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται -κατά περίπτωση- από παρακαμπτήριες οδούς.

Το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης θα προβεί, σε συνεργασία με τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας στις εν λόγω περιοχές.


Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για τη διευκόλυνσή τους καθώς και για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Και εγένετο… Νέα δημοτική κίνηση για την Δ.Κ Μυτιλήνης ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019-Ποιος είναι ο επικεφαλής (PIC)

$
0
0
Μια νέα ανεξάρτητη κίνηση «γεννιέται» στον Δήμο Λέσβου ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019.


«Δημιουργοί» της ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, καθηγητής Αλέξανδρος Κουτσαντώνης,.

Όπως είπε ο ίδιος στη εκδήλωση που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, η νέα κίνηση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στα κοινά, ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται, χωρίς αποκλεισμούς και προσωπικές στρατηγικές.



Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συναντήσεις – επαφές με νυν και πρώην δημοτικούς συμβούλους, καθώς και με επικεφαλής παρατάξεων, οι οποίοι -όπως πληροφορηθήκαμε- «βλέπουν με θετικό μάτι» τη νέα πρωτοβουλία.


Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι η νέα δημοτική κίνηση θα κατέβει στις εκλογές για την Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και όχι για τον Δήμο Λέσβου η Μυτιλήνης αν σπάσει.

Να τονίσουμε ότι με τον Κλεισθένη έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τους υποψήφιους για τις τοπικές κοινότητες, όπου μπορεί ο κάθε ένας με δικό του συνδυασμό να κατέβει υποψήφιος στις τοπικές κοινότητες χωρίς να έχει από πίσω του κάποιο δημοτικό συνδυασμό.

Ο κος Α. Κουτσαντωνης μάλιστα ανακοίνωσε την νέα δημοτική κίνηση και μέσω του λογαριασμού του στο Facebookμε πλήθος θετικών σχολίων από πολλούς Λέσβιους και μη.



Στους δρόμους οι σχόλες οδηγών της Λέσβου- Μεγαλειώδη η κινητοποίηση των Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών (PICS)

$
0
0
Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, προβλήματα επιβίωσης για τις σχολές οδηγών

Οι εξεταστές αγωνίζονται για θεσμικές λύσεις αλλά και την καταβολή χρωστούμενων αποζημιώσεων

Με κόρνες και εκπαιδευτικά οχήματα εκπαιδευτές οδήγησης από όλη την Λέσβο πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Μυτιλήνη.

Η συγκέντρωση των οχημάτων ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της Περιφέρειας και κορυφώθηκε με κατάληξη το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.



Οι Εκπαιδευτές Υποψηφίων Οδηγών δήλωσαν:

«Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με αποτέλεσμα πέρα από την συσσώρευση και ταλαιπωρία των μαθητών να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα επιβίωσης στις σχολές μας. Δεν έχουμε τον μήνα Οκτώβριο σχεδόν καθόλου έσοδα και καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στον ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και προσεχώς φόρο εισοδήματος. Το κράτος μας τα ζητάει όλα αυτά δικαίως και αδίκως, όμως δεν μας αφήνει να δουλέψουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα λειτουργικά έξοδα των σχολών μας καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών μας.

Με την σημερινή κινητοποίηση μας θέλουμε να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών για τις σχολές οδηγών.  
Θεωρούμε ότι ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί και σπιλωθεί από ανάξιους και άσχετους με το αντικείμενο ανθρώπους οι οποίοι στο όνομα της δήθεν κάθαρσης που επαγγέλλονται “τιμωρούν” τους εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών και οδηγών θεωρώντας τους υπαίτιους για ότι στραβό συμβαίνει σε όλη την διαδικασία των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων καθώς και στην οδική συμπεριφορά των οδηγών.  

Το Σχέδιο νόμου που προωθείται θα οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολών οδηγών και στον αφανισμό του κλάδου.

Στον ιδιωτικό τομέα η αξιοπιστία, η αξιοκρατία, η φερεγγυότητα, η αριστεία των εκπαιδευτών κατακτώνται από την εργασία μας κάθε μέρα στους δρόμους και είναι λέξεις και έννοιες προφανώς άγνωστες στους διοικούντες το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών».

Οι εκπαιδευτές οδήγησης της Λέσβου με την κινητοποίηση συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας που αφορά στην αποχή των εξεταστών οδήγησης υπουργείο που ξεπερνά πλέον τον ένα μήνα με αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί να περιμένουν εδώ και καιρό στην ουρά και να έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση στις σχολές οδηγών. 

Οι εξεταστές διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, γιατί το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το περιορισμό από δυο σε έναν εξεταστή σε κάθε εξέταση υποψηφίου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου επιδόματος των 178 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως για τις εξετάσεις.




Και λιμενικό, προεδρική φρουρά, πυροσβεστική και αστυνομία στην παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου στην Μυτιλήνη (PIC)

$
0
0
Μια διαφορετική παρέλαση θα ζήσουμε αύριο στην Μυτιλήνη με αφορμή την 106η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τούρκικο ζυγό.


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και υπουργών θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 08/11/18 οι εκδηλώσεις για την 106η επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον Τούρκικο ζυγό.

Επίδειξη από την ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, και παρέλαση από άγημα της προεδρικής φρουράς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πρόγραμμα στα πλαίσια του εορτασμού και των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 106 χρόνων από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης.

Αποκλειστικές πληροφορίες του LesvosPost αναφέρουν ότι στην παρέλαση θα λάβουν μέρος περά από το άγημα της προεδρικής φρουράς και πεζοπορα τμήματα της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής ενώ σε κάποια σώματα ασφαλείας του νησιού θα παρελάσουν και μηχανοκίνητα τμήματα.

Μάλιστα χτες για αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε γενική πρόβα (φωτο) με συμμετοχή όλων των σωμάτων ασφαλείας στο στρατόπεδο Πολιχνιτου παρουσία του στρατηγού της 98 ΑΔΤΕ αλλά και των διοικητών των σωμάτων ασφαλείας.. Στην πρόβα πήραν μέρος και αεροπόροι από την πολεμική αεροπορία με σκοπό να συντονίσουν την επίδειξη από το F16 Ζευς



Φώτο από την γενική πρόβα 
Η επίσημη υποδοχή του ΠτΔ θα γίνει στις 10:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου – Απόδοση Τιμών ενώ θα ακολουθησει επίσημη δοξολογία και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Δρ. Ευστράτιο Αναγνώστου.

Στις 11:05 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στη θέση «Κιόσκι» και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. 

Και στις 11:45 θα πραγματοποιηθεί στην Προκυμαία παρέλαση των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των αναγνωρισμένων Εθελοντικών Οργανώσεων, Τιμητικού Αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής φρουράς, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής καθ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.



11/11 Αιολικός-Αιγάλεω | Ξεκίνησε η προπώληση για το μεγάλο παιχνίδι στο στάδιο Μυτιλήνης- Μεγάλη η ζήτηση των εισιτήριων

$
0
0

Προπώληση εισιτηρίων

               
ΑΓΩΝΑ   Γ ΕΘΝΙΚΗΣ: ΑΙΟΛΙΚΟΣ-  ΑΙΓΑΛΕΩ
 
Φίλαθλοι της Λέσβου,

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου  2018 , στις 3 το απόγευμα, στο γήπεδο της Μυτιλήνης, η  ομάδα του νησιού μας, ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ , δίνει ένα πολύ σημαντικό αγώνα στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής , με αντίπαλο την ομάδα του Αιγάλεω.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης  εισιτηρίων, σας ανακοινώνουμε ότι ξεκίνησε η προπώληση αυτών ,
από χθες Τρίτη 6/11/18 , ως εξής:

Για όλες τις θύρες,- εκτός από την Κεντρική-

Τιμή προπώλησης 8 Ευρώ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ       :

Γραφεία Αιολικού-
Κουντουριώτου 83 –τηλ:2251054344-ωρες 10:00-14:00

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ-ΤΑΚΗ ΤΥΡΟΠΩΛΗ-
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ
ΕΡΜΟΥ 167-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΙΔΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ RIDE MONKEY GARAGE,
Αεροπόρου Γιαναρέλλη 12

Επίσης, λόγω του περιορισμένου αριθμού Διάθεσης εισιτηρίων στην Κεντρική (Σκεπαστή) κερκίδα,-αξίας 12 ευρώ το καθένα-, θα υπάρξει και για αυτά προπώληση, μόνο από τα παρακάτω δύο καταστήματα :

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ-ΤΑΚΗ ΤΥΡΟΠΩΛΗ-
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ
ΕΡΜΟΥ 167-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αγοράζουμε έγκαιρα το εισιτήριο μας, έχουμε οικονομικό κέρδος, και βοηθάμε την ομάδα μας.

Την Κυριακή  ενώνουμε τις φωνές μας και σπρώχνουμε την ομάδα μας στην νίκη.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για τα διαδικαστικά του αγώνα της Κυριακής.

Betmasters: O Αγγελάρας ιδανικός για την Εθνική Ελλάδας

$
0
0
Κοντά στην εθνική Ελλάδας βρίσκεται ο Άγγελος Αναστασιάδης, αντικαθιστώντας τον Σκίμπε.


Ένα βήμα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Ελλάδας είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο Σκίμπε απέτυχε να πάει την ομάδα στο προηγούμενο Μουντιάλ και η αδυναμία της ομάδας να κερδίσει τον όμιλό της στο Nations League, έκανε τους διοικούντες την ΕΠΟ, να ψάξουν τον αντικαταστάτη του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους ο Μακεδόνας τεχνικός είναι ο ιδανικός για να καθίσει στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004. Και ο πρώτος είναι επειδή ξέρει μπάλα…

Δες τους λόγους για τους οποίους ο Άγγελος Αναστασιάδης μπορεί να πετύχει σημαντικές επιτυχίες με την εθνική

Foxbet: Η ανάλυση του Foxbet στο Μπάγερν Μονάχου - ΑΕΚ

$
0
0
Πολύ μεγάλη «μάχη» απόψε για την ΑΕΚ, η οποία φιλοξενείται από τη Μπάγερν Μονάχου στο «Αλιάνζ Αρίνα».


Το καλύτερο δυνατό θα κυνηγήσει η «Ένωση». 

Διαβάστε την ανάλυση και την εκτίμηση του Foxbet.

Μπάγερν Μονάχου

Πάνω που έδειχνε να βρίσκει ρυθμό, δέχτηκε νέο «χτύπημα» παραχωρώντας 1-1 στη Φράιμπουργκ στο Μόναχο, με την αντίπαλο μάλιστα να παρατάσσεται με σημαντικές απουσίες. Προβλημάτισε ιδιαίτερα στο δημιουργικό σκέλος (τέτοια ματς τα προηγούμενα χρόνια τα «τελείωνε» από νωρίς), τελικά προηγήθηκε με ωραία ατομική ενέργεια του Γκαμπρί στο 80', για να δεχτεί... ψυχρολουσία στο 89', φάση στην οποία «κοιμήθηκαν» οι κεντρικοί της αμυντικοί. Τερμάτισε νικηφόρο σερί 4 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, διάστημα στο οποίο δεν ενθουσίασε, αλλά τουλάχιστον έπαιρνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο ΟΑΚΑ δυσκολεύτηκε από την ΑΕΚ για μία ώρα, όμως μέσα σε 3 λεπτά «καθάρισε», παίρνοντας μια επαγγελματική νίκη με 2-0. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι όλοι στο σύλλογο, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο ποδοσφαιριστή. Δεν γίνεται να παίζουν και οι 50, όποιος δεν είναι καλός θα αντικαθίσταται», δήλωσε ο προπονητής Κόβατς. Ακολουθεί το σημαντικό ντέρμπι με την Ντόρτμουντ για την Μπουντεσλίγκα (10/11, εκτός).

Αγωνιστικά Νέα: Σε σχέση με το ματς πρωταθλήματος επιστρέφει ο στόπερ Χούμελς (3/1, 5/0), καθώς τα έκανε... μαντάρα πάλι το δίδυμο Μπόατενγκ-Ζούλε. Σημαντική και η επάνοδος του αμυντικού χαφ Χάβι Μαρτίνεθ (3/1, 5/0, πέτυχε το 1ο γκολ της Μπάγερν στο ΟΑΚΑ). Αντιθέτως, χτύπησε στο γόνατο και θα λείψει ο εξτρέμ Ρόμπεν (3/0, 8/3), ενώ η συμμετοχή του Χάμες Ροντρίγκες (3/0, 8/3) είναι αμφίβολη. Ξανά εκτός λόγω τραυματισμού οι μέσοι Τιάγκο (2/0, 9/1), Τολισό (0/0, 2/1) και ο ακραίος επιθετικός Κομάν (0/0, 1/0).

Πιθανή ενδεκάδα: (4-3-3): Νόιερ - Κίμιχ, Χούμελς, Μπόατενγκ, Αλάμπα - Χ. Μαρτίνεθ, Γκορέτσκα, Μίλερ - Γκναμπρί, Λεβαντόβσκι, Ριμπερί

ΑΕΚ

Μέτρια προς κακή η «Ένωση» στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό, προβλημάτισε επιθετικά, οι αντίπαλοι είχαν τις καλύτερες ευκαιρίες για να σκοράρουν, έχασε 2-3 και η ίδια, πήρε το μέγιστο που άξιζε από το ματς. Έκανε σημαντική προσπάθεια υποδεχόμενη την Μπάγερν στην προηγούμενη αγωνιστική των ομίλων, για μία ώρα αγώνα ήταν σχεδόν άψογη ανασταλτικά, όμως οι Βαυαροί έκαναν τη διαφορά με δύο γκολ σε λίγα λεπτά (61', 63'), κερδίζοντας 2-0. Τρίτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες για την ΑΕΚ στον όμιλο, αν χάσει και απόψε αποχαιρετά τη διοργάνωση και ελπίζει σε νίκη του Αγιαξ στο άλλο ματς του ομίλου, προκειμένου να διατηρήσει ρεαλιστικές ελπίδες για την 3η θέση και τη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ. «Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο παιχνίδι και έχουν και αυτό του Σαββάτου που είναι σημαντικό για εκείνους. Θεωρώ ότι η Μπάγερν θα μπει για να τελειώσει το παιχνίδι νωρίς και να πάει πιο ήρεμα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ορμή που θα έχει η Μπάγερν», είπε μεταξύ άλλων ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Αγωνιστικά Νέα: Γενικά υπήρξε δυσαρέσκεια για την κακή εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό και θέληση να αντιστραφεί το κλίμα, με τον Ουζουνίδη να λέει πως δεν πρέπει να αμφισβητείται η ομάδα. Τέταρτη και τελευταία αγωνιστική τιμωρίας για τον επιθετικό Λιβάγια (4/1, 8/3), το ίδιο και για τον αριστερό μπακ Λόπες (3/0, 5/0), ο οποίος όμως είναι τραυματίας και θα λείψει για αρκετό καιρό. Εκτός και οι τραυματίες Οικονόμου (Α, 6/0, 4/0), Μπακασέτας (Μ, 5/1, 7/3). Χωρίς νέα προβλήματα, ακολουθεί το εντός με Ατρόμητο (11/11).

Πιθανή ενδεκάδα: (4-2-3-1): Μπάρκας - Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ - Γαλανόπουλος, Σιμόες - Γκάλο, Μάνταλος, Μπογέ - Πόνσε


Με μεγάλη επιτυχία ο 9ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός στην Μυτιλήνη (φωτο)

$
0
0
45 θηλάζουσες, εγγυούλες και ταντεμομαμάδες έδωσαν το παρόν στον 9ο ταυτόχρονο πανελλαδικό θηλασμό στην πόλη της Μυτιλήνης με σύνθημα θηλασμός οπουδήποτε και οποτεδήποτε!

Το πρωί της Κυριακής, 4 Νοεμβρίου 2018, ξεκίνησε η εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό στην Μυτιλήνη. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με τη συμμετοχή αρκετών μητέρων και ακολούθησε δημόσιος θηλασμός.

Ειδικότερα, η εκδήλωση είχε και ενημερωτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Δεν αφορούσε μόνο τις μητέρες, αλλά και όσες γυναίκες ήθελαν να ενημερωθούν για τον θηλασμό.



Στο σημείο υπήρχαν και διάφορα κεράσματα που προσέφερε η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας στους παρευρισκομένους.

Οι μητέρες με τα μικρά τους κάθισαν στα σκαλοπάτια του Δημοτικού θεάτρου και θήλασαν δημόσια τα παιδιά τους όπως συνέβη ταυτόχρονα και σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας.

Πληροφορίες που μας έρχονται από την  Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότηταςτης Λέσβου αναφέρουν ότι συνολικά παρευρέθηκαν και εγγράφηκαν στην εκδήλωση για την πόλη μας 51 θηλάζουσες μητέρες, ενώ κατά τη συμβολική διαδικασία του δημόσιου θηλασμού στις 12μ.μ., συμμετείχαν και καταμετρήθηκαν 45 μητέρες.

Φώτο:  Despoina Psarrou



Εντυπωσιακή δωρεάν ξενάγηση του Open Lesvos σε 4 ξεχωριστά κτίρια στην περιοχή Σουράδα στη Μυτιλήνη

$
0
0

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη δωρεάν ξενάγηση του Open Lesvos το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Νοεμβρίου, σε 4 ξεχωριστά κτίρια στην περιοχή Σουράδα στη Μυτιλήνη.


Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, άνοιξαν τις πόρτες τους  και μας υποδέχτηκαν φιλόξενα: την  υπεύθυνη του 2ου Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης κα. Κατραμάδου Σοφία, την κα. Δρεκόλια Ευγενία από το ξενοδοχείο Πύργος Μυτιλήνης,  καθώς και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών κ. Γεωργαντέλλη Δημήτρη / κα. Αβαγιάννη Πέρσα και κα. Χαλκιάδη Μαρία.

Για την προετοιμασία και την υλοποίηση της δράσης, χρειάστηκε η υποστήριξη αρκετών εθελοντών, τους οποίους και ευχαριστούμε και ιδιαιτέρως τις επαγγελματίες ξεναγούς Εγγλεζοπούλου Έλσα, Νερατζή Ειρήνη, Κρητικού Ελένη, Γιαννίκου Εύα και Χατζηευστρατίου Όλγα. Ευχαριστούμε την Κελίδου Ελισάβετ για το σχεδιασμό του τρίπτυχου και της κονκάρδας, τον Μάριο Μητσέλλη για την υποστήριξη της ιστοσελίδας και τους φωτογράφους Πανάγου Μαρία, Σπέρκο Άρη, Σπύρο Παυλή, Ατσικμπάση Σταύρο, Πανάγο Ιάσονα και Χατζηγιαννάκη Δημήτρη.

Επίσης τους χορηγούς μας, που ενστερνίστηκαν το όραμά μας και συγκεκριμένα τα Therma Spa Mytilini, το κατάστημα Kotsovolos Μυτιλήνης, το Κτήμα Οινοφόρος, το Marina Yacht Club, τη SeturMarinas για την ευγενική παραχώρηση του χώρου όπου έγινε στο τέλος κάθε ξενάγησης ένα κέρασμα, το ζαχαροπλαστείο Γαρδένια και το καφέ Φευγάτος για το κέρασμα, την εταιρεία ΗΧΩ Α.Ε. για την υλικοτεχνική υποστήριξη και τα άνθη Καράλλη για τον στολισμό του χώρου

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η διοργάνωση της πρωτοβουλίας μας έγινε από την: ΑΜΚΕ “ΙΔΕΑ”, η δε φετινή ξενάγηση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Πολιτιστικού συλλόγου Λουτρών “το Λιοστάσι”.

Η Ομάδα Επικοινωνίας του “Open Lesvos”



Εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λέσβου από τον σύλλογο Λεσβίων νομού Λακωνίας « ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ »

$
0
0

στον Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Κοκκινορράχης


Ο Σύλλογος Λεσβίων νομού Λακωνίας « ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ », επ’ ευκαιρία του εορτασμού της απελευθερώσεως της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, σας προσκαλεί στις παρακάτω εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Κοκκινορράχης την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.
     

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

       7.00 π.μ.    Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό.
  9.30 π.μ.    Δοξολογία και Εκφώνηση Πανηγυρικού στον Ιερό Ναό.
  9.45 π.μ.    Τρισάγιον και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της Ενορίας.
                        Ποιήματα και Εθνικό  Ύμνο από τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας.
10.00 π.μ.    Δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.


Τα Τηγανάκια Grill house γιορτάζουν την 8η Νοεμβρίου από το πρωί.. με special μενού στα κάρβουνα | Κουντουριώτη 47 Γ, Μυτιλήνη

$
0
0
Έφτασε η μεγάλη τοπική μας εορτή και το Τηγανάκια Grill house θα είναι ετοιμοπόλεμο από τις 12:00 το πρωί για να εξυπηρετήσει όλους εσάς.

Μερικές από τις γεύσεις που μπορείτε να απολαυσετε την 8η Νοεμβρίου 2018 από τις 12:00:

Κότσι χοιρινό στη λαδόκολλα με πατάτες,  Αρνάκι γάλακτος πουγκί, όλα τα κρεατικά στα κάρβουνα, σπιτικές αλοιφές, μπριζόλες, μοσχαράκι και πολλές άλλες γεύσεις!!!

Όλα αυτά θα τα συνοδέψετε με ουζάκι, τσίπουρο αλλά και κρασάκι κάθε είδους!

Το μενού της είναι εμπνευσμένο από την αυθεντική ελληνική κουζίνα. Τα φαγητά φεύγουν γρήγορα, κάποιες φορές. Ο κατάλογος είναι μακρύς και προσαρμόζεται αναλόγως.

Τα Τηγανάκια Grill house έχουν ψηφιστεί ως ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Λέσβου στον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο το TripAdvisor (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Info….

Ώρες λειτουργίας: 11.00-02.00

Δ/νση: Κουντουριώτη 47 Γ, Μυτιλήνη

Τηλ. κρατήσεων: 22510 43364, 6940 300403, 6977 498066

***Τα Τηγανάκια Grill house δεν διαθέτουν τίποτα κατεψυγμένο, αλλά παρέχει μόνο φρέσκα και αγνά υλικά.

ΖΗΤΩ η ελευθερία: 08-11-18: 106 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον τουρκικό ζυγό (pics,vids)

$
0
0
Το LesvosPost.com σήμερα τιμώντας την απελευθέρωση της Μυτιλήνης  και τους αγωνιστές Λέσβιους που έπεσαν για την πατρίδα στα πρώτα θέματα του θα έχει αποκλειστικά και μόνο αφιερώματα για τις ιστορικές εκείνες ημέρες από διάφορα ιστορικά γεγονότα….

106 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και ταυτόχρονα γιορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, σήμερα 8 Νοεμβρίου 2018.


Μέρα περηφάνιας και χαράς για τους Λέσβιους όπου κι αν βρίσκονται.

Ημερομηνία με σελίδες λαμπρές και ένδοξες για την ιστορία του τόπου.

Σελίδες γεμάτες λεβεντιά και ηρωισμό ανθρώπων του πελάγους. 

Το LesvosPost.com σήμερα τιμώντας την απελευθέρωση της Μυτιλήνης  και τους αγωνιστές Λέσβιους που έπεσαν για την πατρίδα στα πρώτα θέματα του θα έχει αποκλειστικά και μόνο αφιερώματα για τις ιστορικές εκείνες ημέρες από διάφορα ιστορικά γεγονότα….


Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τα παλικάρια μας, που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι και να αναπνέουμε αέρα...


Αργότερα το απόγευμα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την παρελαση από την Μυτιλήνη με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και μεγάλα αποσπάσματα βίντεο από την σημερινή παρέλαση..

Το Ιστορικό:

Το φθινόπωρο του 1912 έφερε στη Λέσβο την άνοιξη. Έβλεπαν οι χριστιανοί ότι η μεγάλη στιγμή για την απελευθέρωση πλησιάζει. Πίστευαν στον καινούργιο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον άνθρωπο που ήταν γιομάτος φως κι αξιοσύνη, ότι θα έκανε πραγματικότητα τον πόθο των Λεσβίων, για τη λύτρωσή τους από τη βάρβαρη τουρκική κατοχή. 

Στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο ηρωικός ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την πολυτραγουδισμένη από το λαό μας Θεσσαλονίκη.

Η Λέσβος ολόκληρη βρισκόταν σε έξαρση προετοιμασίας για τη μεγάλη ώρα που πλησίαζε.Η Μήθυμνα ζούσε έντονα την προσμονή της μεγάλης στιγμής της απελευθέρωσης από την αξημέρωτη νύχτα της τουρκικής κατοχής. Ένας νεαρός ιχθυοπώλης από τη Μήθυμνα, ο Μιχάλης Σαβάδας, με το συνεταίρο του Μουσταφά Εφέντη, βρέθηκαν με τη βάρκα τους στο απέναντι από τη Μήθυμνα χωριό της Μ. Ασίας Μπαμπά-Καλέ. Ήταν οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου του 1912.

Στον όρμο του Μπαμπά-Καλέ είχαν πέσει γουφάρια. Φόρτωσαν λοιπόν γουφάρια και σε λίγες ώρες τα έφεραν να τα πουλήσουν στη Μήθυμνα.

O μικρός Μιχάλης Σαβάδας είπε στους χωριανούς τους τι άκουςαν από τους τρομοκρατημένους Τούρκους ψαράδες του Μπαμπά-Καλέ. Ελληνικά καράβια με τον ατρόμητο «Αβέρωφ» γύριζαν μπροστά στον Ελλήσποντο κι ετοιμάζονταν να καταλάβουν τη Λέσβο.

Το νέο, πετώντας από στόμα σε στόμα, πήγε και στ’ αφτιά του καϊμακάμη, ο οποίος διέταξε και συνέλαβαν το νεαρό Μιχάλη. Αρχισαν τις ανακρίσεις με ραβδισμούς. Ευτυχώς έτρεξε ο συνεταίρος του Μουσταφάς και τον γλίτωσε, λέγοντας στις αρχές ότι τα νέα τα άκουσαν από τις λιμενικές αρχές του Μπα-μπά Καλέ.

Σε λίγες μέρες, το πρωί της 8-11-1912 διαδόθηκε πάλι το μήνυμα της κίνησης του ελληνικού στόλου στα λεσβιακά νερά. Αυτή την είδηση την πήρε με τον τηλέγραφο ο διευθυντής του τηλεγραφείου Μήθυμνας Εμίν Εφέντης, που επικοινωνούσε με τις τουρκικές αρχές της Μυτιλήνης. Βρισκόμασταν στην αυγή της πολυπόθητης λευτεριάς. Μετά από λίγες ώρες ήλθε το μεγάλο, το πολυπόθητο μήνυμα. Η πόλη της Μυτιλήνης απελευθερώθηκε από τη σκοτεινή τουρκική κατοχή, με τα ελληνικά δοξασμένα καράβια, μ’ αρχηγό το θωρηκτό Αβέρωφ.

Οργανώθηκαν επιτροπές στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι και ρίχτηκαν στον αγώνα για γρήγορη επέμβαση του στόλου. Οι Λέσβιοι αγρυπνούσαν και περίμεναν τα τιμημένα ελληνικά καράβια, με τον άρχοντα του Αιγαίου «Αβέρωφ», να έρθουν και να σκορπίσουν την αξημέρωτη νύχτα της τουρκικής κατοχής, που τους καταπλάκωνε 450 ολόκληρα χρόνια. Η επιτροπή Πλωμαρίου κατόρθωσε να φθάσει με το δικό της καΐκι στο Μούδρο της Λήμνου, να συναντήσει το ναύαρχο Κουντουριώτη, τον αρχηγό του ελληνικού στόλου. Του παρέδωσαν μάλιστα τα έγγραφα του μητροπολίτη Κύριλλου, των δημογερόντων Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, που τον παρακαλούσαν να καταλάβει όσο πιο γρήγορα γινόταν το νησί.

Οι Πλωμαρίτες, εκτός την παράκληση, πίεσαν όσο μπόρεσαν τον Κουντουριώτη γι’ αυτόν το σκοπό.

Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι η κίνηση αυτή των Πλωμαριτών απέδωσε θετικά. Αποφασίστηκε να γίνει η κατάληψη της Λέσβου στις 8 Νοεμβρίου, λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι έλεγαν τα επιτελικά σχέδια του ελληνικού στρατού, λίγο πιο αργά από τις προσδοκίες των Μυτιληνιών. Στην πόλη της Μυτιλήνης, εκτός από την κρυφή ελληνική επιτροπή του αγώνα, συστήνεται μια μεικτή φιλειρηνική επιτροπή από χριστιανούς και μουσουλμάνους για την αποφυγή αιματοχυσίας στη Μυτιλήνη. Εκ μέρους των χριστιανών ο μητροπολίτης Κύριλλος, ο δήμαρχος Βασιλείου και άλλοι δημογέροντες και εκ μέρους των ιθαγενών Τούρκων της Μυτιλήνης ο μουφτής, ο Μπεκίρ μπέης και άλλοι αξιωματούχοι Τούρκοι της Μυτιλήνης. Οι εκπρόσωποι των δύο εθνοτήτων αποφάσισαν να σταθούν ψύχραιμοι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες. Αυτή η επιτροπή ζήτησε από το βαλή, αν τυχόν και έρθουν τα ελληνικά πολεμικά για την παράδοση του νησιού, ν’ απομακρύνει την τουρκική φρουρά από την πόλη, για ν’ αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.

O βαλής υποσχέθηκε ότι θα διατάξει την απομάκρυνση της φρουράς και δήλωσε πως θα κρατήσει το λόγο του. Μονάχα ο φρούραρχος, ταγματάρχης Αμπτούλ Γκανί, είχε αντιρρήσεις και άρχισε να οργανώνει όσο μπορούσε πιο γρήγορα τη φρουρά του. Ξημέρωσε η άγια μέρα της 8ης Νοεμβρίου 1912 και στις 7 ώρα το πρωί μπροστά στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο ελληνικός στόλος: Τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Σπέτσαι», «Ύδρα», «Ψαρά», τα αντιτορπιλικά «Ιέραξ», «Νίκη», «Ασπίς», τα τορπιλοβόλα «12» και «14», το πλοίο εφοδιασμού «Κανάρης» και το επίτακτο «Πέλοψ». Αργότερα έφθασαν το «Καλουτάς», το «Ισμήνη», το εύδρομο «Αρκαδία» και άλλα βοηθητικά πολεμικά.

Οι Έλληνες της Μυτιλήνης ξεχύνονται στους δρόμους, πλησιάζουν τις ακρογιαλιές, στα Τσαμάκια, στο λιμάνι, στο Κιόσκι, κι ακούνε από την μπάντα του «Αβέρωφ» το εμβατήριο «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά» και η καρδιά τους γεμίζει από ξέφρενη χαρά και μεγαλείο. Το παραλήρημα του πλήθους από ενθουσιασμό είναι αφάνταστα μεγάλο. Χαιρετίζουν την πολυπόθητη λευτεριά. Χιλιάδες ελληνικές σημαίες στόλισαν τα χριστιανικά σπίτια, τα δημόσια κτήρια, το δημοτικό κήπο και την προκυμαία.

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και χαιρετιστήριοι πυροβολισμοί ακούγονταν από τα χριστιανικά παράθυρα και μπαλκόνια και ο κόσμος αγκαλιαζόταν και φιλιόταν με γνωστούς και άγνωστους, φωνάζοντας Χριστός ανέστη.

Εκείνη την ώρα οι τοπικοί άρχοντες, Τούρκοι και Έλληνες, συσκέπτονταν στην έδρα του βαλή για όσο το δυνατόν αναίμακτη διαδοχή της αρχής της Μυτιλήνης.


Από το θωρηκτό «Αβέρωφ» έρχεται μια ατμάκατος στο λιμάνι, προς το Κουμερκάκι, με λευκή σημαία στην πλώρη και με ελληνική στην πρύμνη. Όρθιος ο Βασίλειος Καραμούζος, αξιωματικός του Ελληνικού Ναυτικού και πρώην πλοίαρχος της Ατμοπλοίας Χατζή Δαούτ. O κόσμος τον γνώριζε και τον αγαπούσε. Στο αντίκρισμά του άκρατος ενθουσιασμός επικρατεί. O Καραμούζος κατευθύνεται στο Διοικητήριο και παραδίδει τελεσίγραφο του ναυάρχου Κουντουριώτη στο μουτεσαρίφη Εράμ Μπέη, για την παράδοση της πόλης εντός τριών ωρών. Αυτή την πρόταση τη δέχτηκαν όλοι, εκτός από το φρούραρχο Αμπντούλ Γκανί, που δήλωσε ότι θα αντιτάξει άμυνα μέσα στην πόλη. Ζωηρές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες των αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων και των προξένων της Μυτιλήνης.

O βαλής ανέλαβε να βρει μια λύση και πρότεινε τα εξής:

1ο. Ζήτησε εικοσιτετράωρη προθεσμία, για να συνεννοηθεί με την κυβέρνησή του στην Κωνσταντινούπολη. Σ’ αυτή την πρόταση συμφώνησε και ο φρούραρχος ταγματάρχης Αμπντούλ Γκανί ότι εάν διαταχθεί θα παρέδινε την πόλη χωρίς άμυνα.
2ο. Σε περίπτωση που δε θα γινόταν δεκτή αυτή η πρόταση εκ μέρους του διοικητή του ελληνικού στόλου, να επιτραπεί τότε στον τουρκικό στρατό να περάσει στην αντίπερα Ανατολή με τον οπλισμό και με τα πολεμοφόδιά του. Η μεταφορά αυτή να γίνει από ένα ελληνικό μεταγωγικό πλοίο.

3ο. Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή ήθελε απορριφθεί, τότε να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό ν’ αποχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, για ν’ αντιτάξει την άμυνά του.

Στις 11 η ώρα επιτροπή από το Μητροπολίτη Κύριλλο, το βαλή Εκρέμ μπέη και τους προξένους των ξένων δυνάμεων, έφθασε στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και έθεσε τις προτάσεις στο ναύαρχο Κουντουριώτη.

Από την πρώτη στιγμή απέρριψε τις δύο πρώτες προτάσεις, την τρίτη όμως τη δέχτηκε, για να μη συμβεί κακό στους κατοίκους της Μυτιλήνης. Τους δήλωσε ότι μπορεί ν’ αποσυρθεί στο εσωτερικό του νησιού ο τουρκικός στρατός και να κάνει ό,τι θέλει για την άμυνά του.

Έδωσε ακόμα μία ώρα προθεσμία και στη 1:30 άρχισε η νικηφόρα αποβίβαση του ελληνικού στρατού σε διάφορα μέρη ταυτόχρονα. Στο λιμάνι, στην Πετρόσκαλα και στην Επάνω Σκάλα. Ύστερα από 450 χρόνια σκλαβιάς οι Μυτιληνιοί ζούσαν την όμορφη ώρα του λυτρωμού τους.

Το παραλήρημα του πλήθους ήταν αφάνταστα συγκινητικό. Η εφημερίδα «Σάλπιγξ» της 8 Νοεμβρίου 1912 γράφει: «Σήμερον περί την 6ην πρωινήν ώραν το θωρηκτό “Αβέρωφ” μετά πέντε αντιτορπιλικών και ενός υπερωκεανίου μεταγωγικού έφθασαν προ του λιμένος μας».

Η εφημερίδα «Λαϊκός Αγών» της 8 Νοεμβρίου 1912 γράφει: «O ένδοξος ελληνικός στρατός, το καμάρι μας, αποβιβάζεται εκ των πολεμικών μας πλοίων. Είναι ακριβώς μία και ημίσεια ώρα και οι πεζοναύτες και οι πεζοί στρατιώτες μας, με τον ωραίον οπλισμόν των μάνλιχερ και με όλας τας αποσκευάς των, επιβιβάζονται και στοιβάζονται εις τας φορτηγίδας και τας λέμβους, που πρόθυμα προσεφέρθησαν από τους Μυτιληνιούς ιδιοκτήτες».

Η εφημερίδα «Λέσβος» της 8 Νοεμβρίου 1912 γράφει: «Η αυγή ομοία ταύτης ποτέ άλλοτε δεν θ’ ανατείλη, επρόβαινε εις τον ορίζοντα και ήρξαντο να διαλύουσαι τα βαθέα σκότη και το χλωμόν της φως, το ολοέν εντονώτερον καθιστάμενον. Από την Πετρόσκαλαν εχαιρετίσαμεν την εμφάνιση του ελληνικού στόλου. Στις μία και ημίσεια ώρα στην Πετρόσκαλαν απεβιβάσθη το πρώτο ελληνικό άγημα. Προηγούντο δύο μυδραλιοβόλα “μαξίμ” και έπετο το άγημα με μίαν πελώρια ελληνική σημαίαν. Ηγείτο δε αυτού ο κ. Καραμούζας, ο συμπαθής γνώριμος των νησιών του Αιγαίου και καλός φίλος μας.

Υπό την οδηγία του κ. Καραμούζου το άγημα ακολούθησε την παραλιακήν οδόν άγουσαν προς το Καστράκι και εκείθεν ανήλθεν προς το θέρετρο του Νομάρχου.


Πάραυτα το άγημα έκαμε κατοχήν του κυβερνητικού κτιρίου και επί του εξώστου αυτού, του βλέποντος προς την θάλασσαν, υψώθη υπερήφανος, ως εν εξαίσιον σύμβολον πολιτισμού και ελευθερίας, η σημαία του αιωνίου πεπρωμένου του Ελληνικού έθνους, χαιρετισθείσα υπό του στόλου δια είκοσι και ενός κανονιοβολισμών, υπό τας επευφημίας του πλήθους και τα δάκρυα του».

Η Ελληνική δύναμη κατοχής στις 8 Νοεμβρίου 1912 ήταν 1096 στρατιώτες του τάγματος Μανουσάκη και 300 πεζοναύτες του αγήματος Κ. Μελά, αδελφού του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης ήταν πια γεγονός, ήταν η ένδοξη μέρα, η 8 Νοεμβρίου 1912.


O διοικητής του αγήματος κατοχής Ταγματάρχης Μανουσάκης διορίζεται επίτροπος της Ελληνικής Κυβέρνησης. O ελληνικός στρατός κατέλαβε τα δεσπόζοντα υψώματα της πόλης.

O αρχηγός του στόλου του Αιγαίου Παύλος Κουντουριώτης απηύθυνε το πρώτο ελληνικό διάγγελμα.

Εν ονόματι της A.M. του Βασιλέως των Ελλήνων
ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Α’

Ημείς, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, αρχηγός του στόλου του Αιγαίου, προς τους κατοίκους της Νήσου Μυτιλήνης Διακηρύσσομεν και διατάσσομεν.

1) Η Νήσος Μυτιλήνη μεθ’ όλων των εν αυτή πόλεων, κωμών και συνοικισμών, μετά των λιμένων και των ακτών αυτής, κατελήφθη υφ’ ημών και διατελεί από τούδε εις την κατοχήν μας.


2) Αι εν τη Νήσω Οθωμανικαί Αρχαί εκτός των υπαλλήλων τοπικής διοικήσεως καθαιρούνται, την εξουσίαν δε αυτών θα ασκή ο Διοικητής του τάγματος της κατοχής Ταγματάρχης Μανουσάκης, ον διορίζομεν επίτροπον ημών. Η νήσος κηρύσσεται ολόκληρος εις κατάστασιν πολιορκίας κατά τον ΔΞΘ Νόμον και τα εκτελεστικά αυτού Β. Διατάγματα, καθιδρύεται δε εν τη πόλει της Μυτιλήνης έκτακτον Στρατοδικείον αρμόδιον δι’ όλην την νήσον.


3) O επίτροπος ημών έχει την εξουσίαν να χρησιμοποίηση διά την διοίκησιν τους ήδη υπάρχοντας Οθωμανούς υπαλλήλους δύναται όμως να αντικαθιστά αυτούς κατά τας ανάγκας και τα συμφέροντα της υπηρεσίας.


4) Αι υποθέσεις τοπικής φύσεως διεξάγωνται μέχρι νεωτέρας διαταγής ημών, όπως και μέχρι τούδε, και υπό των αυτών τοπικών υπαλλήλων, αλλά υπό την ανωτέραν εποπτείαν του ημετέρου Επιτρόπου, έχοντος το δικαίωμα να αντικαθιστά τους κακούς ή αμελείς.


5) Οι μέχρι τούδε ισχύοντες Νόμοι και τοπικά έθιμα θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται υπό των διαφόρων Αρχών και υπό την εποπτείαν του ημετέρου Επιτρόπου, έχοντος το δικαίωμα να λαμβάνη γνώσιν πάσης υποθέσεως και να διατάσση την προς αυτόν υποβολήν ημερησίων ή περιοδικών αναφορών.


6) Εγγυώμεθα τον απόλυτον σεβασμόν και απρόσβλητον διατήρησιν των ιδιωτικών δικαιωμάτων της ζωής, της θρησκευτικής και προσωπικής ελευθερίας, της τιμής, των οικογενειακών σχέσεων και της ιδιοκτησίας, εις πάντας τους κατοίκους της καταληφθείσης νήσου, αδιακρίτως φυλετικής καταγωγής ή θρησκεύματος, θεωρούντες αυτούς πάντας αδιακρίτως ίσους μεταξύ των ως προς τε τα δικαιώματα και τας υποχρεώσεις, ιδιαιτέραν δε εγγυώμεθα προστασίαν εις τα ιερά και ευαγή και φιλανθρωπικά καθιδρύματα, ων η περιουσία θα μείνει άθικτος και θα διοιχήται, όπως και μέχρι τούδε, άνευ παρεμβάσεως του ημετέρου Επιτρόπου.


7) Την προφύλαξιν των ως άνω δικαιωμάτων κατά παντός κινδύνου προσβολής αυτών αναθέτομεν εις τον ημέτερον Επίτροπον ενεργούντα την αστυνομίαν της νήσου δια του Στρατού


της κατοχής και έχοντα την εξουσίαν να εκδίδη αστυνομικάς διαταγάς οιουδήποτε περιεχομένου αλλά γενικάς δι’ όλους τους κατοίκους και επιβαλλούσας ίσας υποχρεώσεις εις αυτούς αδιακρίτως φυλετικής καταγωγής ή θρησκεύματος.


8) Ρητώς απαγορεύομεν εις πάντας τους κατοίκους της Νήσου την οπλοφορίαν, υποχρεούνται δε πάντες εντός της υπό του ημετέρου Επιτρόπου ορισθησομένης προθεσμίας να παραδώσωσιν τα όπλα εις τον στρατόν της κατοχής. Προς εκτέλεσιν του αφοπλισμού επιτρέπομεν εις τον ημέτερον Επίτροπον να επιβάλλη τας αυστηροτέρας ποινάς και να λαμβάνη τα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και εναντίον ολοκλήρων χωρίων.


9) Οι κάτοικοι της καταληφθείσης Νήσου είναι υπόχρεοι να εξακολουθήσουν πληρώνοντες εις τους υπό του ημετέρου Επιτρόπου ορισθησομένους εισπράκτορας τους μέχρι τούδε υπό του Οθωμανικού Κράτους κανονισμένους φόρους και τέλη, όπως εξ αυτών πληρώνονται κατά κύριον λόγον τα έξοδα της καλής διοικήσεως της Νήσου.

Επίσης υποχρεούνται οι κάτοικοι και τα χωρία να καταβάλλουν και τας εκτάκτους εις είδος ή εις χρήμα εισφοράς, όσας ήθελε διάταξη ο ημέτερος Επίτροπος, όστις έχει και το δικαίωμα της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως έναντι αποζημιώσεως.


10) Καλούμεν πάντας τους κατοίκους της Νήσου να συνεχίσουν εν ειρήνη και τάξει τας ιδιωτικάς αυτών υποθέσεις, υπακούοντες εις τους Νόμους και εις τας διαταγάς του ημετέρου
Επιτρόπου, αποφεύγοντες δε πάσαν ενέργειαν δυναμένην να διαταράξη την δημοσίαν ασφάλειαν.


11) Πάσα πράξις ή απόπειρα πράξεως θέτουσα εις κίνδυνον την ασφάλειαν του Στρατού της κατοχής, του Στόλου ή και εν γένει τα συμφέροντα της Ελλάδος, θα δικάζεται στρατιωτικώς ως έγκλημα εσχάτης προδοσίας και θα τιμωρήται με θάνατον 24 ώρας μετά την απόφασιν.

Το βράδυ της 8 Νοεμβρίου 1912 ο στόλος ανεχώρησε για την απελευθέρωση της Χίου. Έμειναν λίγα καράβια στο νησί.

Στις 9 Νοεμβρίου έφθασε στην Πέτρα το τορπιλοβόλο «14» με πλοίαρχο τον Π. Αργυρόπουλο και διαβεβαίωσε τους Πετριάνους ότι θα παρέμενε εκεί το πλοίο, μέχρι να έλθει ο ελληνικός στρατός. O κόσμος ενθουσιάστηκε. Αλλά τη νύχτα το καράβι πήρε σήμα για ένταξή του σε νηοπομπή κι έφυγε σύμφωνα με τη διαταγή. Τότε επέστρεψαν οι Τούρκοι χωροφύλακες μαζί με φενταήδες (ατάκτους) και λεηλάτησαν την Πέτρα. Σκότωσαν τον Ελευθέριο Τατά, το δημογέροντα Φωτιάδη, δύο ακόμα Πετριανούς, τραυμάτισαν σοβαρά τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ν. Ελευθεριάδη και ξυλοκόπησαν πολλούς Πετριανούς.

Στις 10 Νοεμβρίου ελληνικά πλοία κατέλαβαν το Πλωμάρι, που στο μεταξύ είχε διώξει την τουρκική φρουρά.

Στις 12 Νοεμβρίου καταλύονται οι τουρκικές αρχές του Πολιχνίτου. Στις 15 Νοεμβρίου καταλύονται και στη Γέρα οι τουρκικές αρχές. Το νησί τώρα το κατέχουν δύο δυνάμεις. Το νοτιοανατολικό η Ελλάδα και το βορειοδυτικό ο τουρκικός στρατός, που είχε το στρατηγείο του στον Κλαπάδο.


Στη μεταβατική περίοδο του ενός μήνα, από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, που υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης του τουρκικού στρατού στο ύψωμα Πετσοφάς, μετά την πολύνεκρη μάχη, και απελευθερώθηκε ολόκληρη η Λέσβος, στην ύπαιθρο έγιναν τρομερά κακουργήματα από Τούρκους ατάκτους, με αρχηγό τους τον Κεμάλ αγά, πρώην αστυνομικό στην Καλλονή. Συνελάμβαναν χριστιανούς, τους ξυλοκοπούσαν άγρια και τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Σκότωναν, ρήμαζαν χριστιανικά χωριά και ήταν ο τρόμος και ο φόβος από όπου περνούσαν.

Αυτή την περίοδο ο αγροτικός πληθυσμός την ονομάτισε τα «φόβια». Όμως τα γεγονότα βίας και η εγκληματικότητα θα ήταν πολλαπλάσια, εάν δεν επενέβαινε ο διοικητής του τουρκικού στρατού Αμπτούλ Γκανί, τίμιος στρατιωτικός. Καταδίκασε τη συμπεριφορά του Κεμάλ αγά και περιόρισε όσο μπόρεσε την απάνθρωπη δράση τους. Και από την πλευρά όμως των χριστιανών έγιναν άγρια εγκλήματα με τη δικαιολογία της άμυνάς τους, ενώ βαθύτερο κίνητρο στις πράξεις τους ήταν η εκδίκηση.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1912 το ελληνικό πολεμικό «Αρκαδία» εμφανίστηκε μπροστά στο λιμάνι της Μήθυμνας. Μέσα στο λιμάνι βρίσκονταν πολλά καΐκια χριστιανών και τούρκων. O διοικητής του «Αρκαδία», επειδή υποψιαζόταν πως αυτά τα καΐκια θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι, για να μεταφέρουν ενισχύσεις από τη Μ. Ασία, έστειλε ένα σημαιοφόρο με μια βενζίνα με λευκή σημαία και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές της Μήθυμνας να του παραδώσουν τα τιμόνια των καϊκιών του λιμανιού. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν.

Το «Αρκαδία» βομβάρδισε το λιμάνι, κατέστρεψε τα καΐκια, το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο και το Υγειονομείο.

Κατατρόμαξαν οι Τούρκοι με την επιτυχία και ακρίβεια των ελληνικών βολών. Με την πρώτη βολή κόπηκε στα δύο ο ιστός του Λιμεναρχείου, όπου κυμάτιζε η τουρκική σημαία.

Τα άτακτα στοιχεία των Τούρκων, οι φενταήδες, μαζί με τους φανατικούς Τούρκους της Μήθυμνας επεχείρησαν να τη λεηλατήσουν. Στη Μήθυμνα όμως υπήρχαν δύο κέντρα, που κατεύθυναν εκείνες τις μέρες τα γεγονότα.

Από την τουρκική πλευρά η Λέσχη των Νεότουρκων, που είχαν τα γραφεία τους στο κτήριο του Μαλέργου, απέναντι από το μεγάλο λουτρό, και που αρχηγός τους ήταν ο Τζελάλ μπέης, ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού, όπου στεγάζεται σήμερα ο Δήμος Μήθυμνας.


Από τη χριστιανική πλευρά το καφενείο του Δανιήλ, αυτό που έχει σήμερα ο Λάμπρος Χαβουτσιώτης. Στο ιδιαίτερο δωμάτιο του γίνονταν οι συναντήσεις και αρχηγός τους ήταν ο δικηγόρος Δημήτριος Σάββας, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο, γιατί οι Τούρκοι, με διάφορους εκλογικούς νόμους που μαγείρεψαν, κατόρθωσαν να μην εκλεγεί Χριστιανός βουλευτής, εκτός από τον πανέξυπνο Μηθυμναίο Δημήτριο Σάββα, που αποκαλούνταν «βόρεια αλώπηξ».




Τους φενταήδες υποκινούσαν οι Νεότουρκοι και ειδικά ο Τζελάλ μπέης.
Μέσα σ’ αυτό το μίσος που επικρατούσε στη Μήθυμνα ξεπετάχτηκε ο καλόψυχος μουφτής της Μήθυμνας Νουχ εφέντης και οι δύο μετριοπαθείς Τούρκοι Μπέηδες και σε συνεργασία με το Δημήτριο Σάββα κατόρθωσαν ν’ αποφύγει η Μήθυμνα τη λεηλασία.

Σε μια απόπειρα ενός Τούρκου να σκοτώσει το δήμαρχο Κωνσταντίνο Κέπετζη, ο μουφτής Νουχ εφέντης αγκάλιασε το δήμαρχο και τον γλίτωσε.

Επίσης ο Μουσταφάς εφέντης, λοχίας του τακτικού τουρκικού στρατού, με μια δυνατή κλοτσιά σ’ ένα μαινόμενο άτακτο, που όρμησε να σκοτώσει με μαχαίρι το Δημήτριο Σάββα, κατόρθωσε να τον γλιτώσει.

Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν πάρθηκαν δύο πρωτοβουλίες από τη μετριοπαθή πτέρυγα των Τούρκων και χριστιανών, που πάσχιζαν να κρατήσουν τη Μήθυμνα μακριά από την αιματοχυσία στις δύσκολες αυτές ώρες.

O μουφτής Νουχ εφέντης, γνωστός του διοικητή του τούρκικου στρατού στο στρατόπεδο του Κλαπάδου, και ο Δημήτριος Σάββας, βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας, έγραψαν ένα γράμμα και παρακαλούσαν το διοικητή Γκανί μπέη ν’ απομακρύνει τους φενταήδες από τη Μήθυμνα.

O Δημήτριος Σάββας αναλάμβανε εκ μέρους των Χριστιανών της Μήθυμνας να διαφυλάξει την ησυχία στο χωριό.

Το γράμμα το έστειλαν εμπιστευτικά με το Νικόλα Φριγγή, ένα πραγματικά άξιο παλικάρι, και το θρησκευόμενο Χουνσού. O μουφτής τους είπε ότι αυτό το γράμμα είναι θέλημα του Αλλάχ.




Οι απεσταλμένοι, όταν έφτασαν κοντά στη Λαφιώνα, με τα άσπρα μαντίλια τους, είδαν τα τουρκικά φυλάκια από μακριά. Τα καραούλια τους σταμάτησαν, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν στο στρατόπεδο στον Κλαπάδο, στο διοικητή τους Γκανί μπέη. Διάβασε εκείνος το γράμμα, διέταξε και τους έδωσαν συσσίτιο, τους κράτησαν μέχρι να σκοτεινιάσει και τους άφησαν να γυρίσουν στη Μήθυμνα.


O Γκανί μπέης τους είπε πηγαίνετε τα σεβάσματά μου στο μουφτή και στο φίλο μου Δημήτριο Σάββα και τούτο μονάχα πέστε τους. «Αλαχίν γκενί-γι-ολούρ» (του Θεού θα γίνει).

Πράγματι την άλλη μέρα εξαφανίστηκαν από τη Μήθυμνα οι φενταήδες.

Συγχρόνως μια επιτροπή από το Δημήτριο Σάββα και τους δύο μετριοπαθείς μπέηδες, επιβιβάστηκε σε μια βάρκα και συνάντησε τα ελληνικά πολεμικά πλοία στον όρμο της Πέτρας. Έδωσε έγγραφο της Δημογεροντίας της Μήθυμνας, στον επικεφαλής του στόλου πλοίαρχο Δαμιανό, όπου παρακαλούσαν την άμεση κατάληψη της Μήθυμνας από τον ελληνικό στόλο.


O πλοίαρχος Δαμιανός κατασυγκινημένος τους απάντησε. Αδυνατώ να κάνω κατοχή της Μήθυμνας, γιατί δεν έχω σχετική διαταγή από την Ελληνική κυβέρνηση.

Η επιτροπή γύρισε άπραχτη στη Μήθυμνα, αλλά οι αφηνιασμένοι Νεότουρκοι αποπειράθηκαν να τους συλλάβουν. Επενέβη όμως ο μουφτής Νούχ εφέντης και γλίτωσαν τη σύλληψη.

Στις 5 Δεκεμβρίου ήλθε στη Μήθυμνα ο Αμπντούλ Γκανί και σύστησε σε όλους ψυχραιμία και λογική σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες. O Αμπντούλ Γκανί επέστρεψε στο στρατόπεδο του στον Κλαπάδο, όπου στις 6 και 7 Δεκεμβρίου έγινε η ηρωική επίθεση του ελληνικού στρατού στα υψώματα «Τυραννίδι» και «Πετσοφάς», κοντά στο μοναστήρι του Λειμώνος.

Με την ακράτητη επίθεση του ελληνικού στρατού και με τον αδιάκοπο βομβαρδισμό των ελληνικών καραβιών από τον όρμο της Πέτρας, οι Τούρκοι υπέκυψαν και στις 8 Δεκεμβρίου στο ύψωμα «Πετσοφάς» υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης του τουρκικού στρατού.

Τους Λέσβιους Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες, αφού τους αφόπλισαν τους έστειλαν στα σπίτια τους.

Το βράδυ της 8 Δεκεμβρίου όλος ο τουρκικός στρατός μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μήθυμνας. Τους τραυματίες την ίδια βραδιά τους έστειλαν με καΐκια στην πατρίδα τους τη Μικρά Ασία.

Όλους τους άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες, σύνολο 1500, τους έστειλαν με ατμόπλοια στον Πειραιά ως αιχμάλωτους πολέμου.

Η Εφημερίδα «Εμπρός» Αθηνών του Δ. Καλαποθάκη με ημερομηνία 9-12-1912 γράφει: Τη νύκτα απεστάλη τηλεγράφημα προς το Υπουργείον των Ναυτικών, από τον αρχηγόν του Ευδρόμου «Μακεδονία» κύριον Τσουκαλάν εκ Πέτρας Λέσβου. Υπουργείον Ναυτικών.

Ταύτην την στιγμήν «χίλιοι επτακόσιοι αιχμάλωτοι Τούρκοι επιβιβάζονται εκ Μολύβου εις ελληνικά πλοία με κατεύθυνση προς Πειραιά. Αρχηγός Δαμιανός.
Εδώ γράφτηκε ο επίλογος μιας βάρβαρης σκλαβιάς 450 χρόνων, που έζησε και γνώρισε αυτός ο τόπος.

Μεγάλη κι ολόφωτη η μέρα της 8 Δεκεμβρίου 1912 και η πολυπόθητη λευτεριά στη Λέσβο ήταν πραγματικότητα. Λεύτεροι.



πηγή: Η Μήθυμνα στα κύματα των αιώνων (Γιώργος Τσαλίκης)



Η Διπλή σημερινή εορτή του νησιού μας- Απελευθέρωση Μυτιλήνης και ο Ταξιάρχης της Λέσβου-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (pics,vids)

$
0
0
Το νησί μας γιορτάζει διπλά. Γιορτάζει την απελευθέρωσή του , γιορτάζει και τη χάρη του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, που τον βλέπει να ευλογεί και με τη χάρη του να απελευθερώνεται.


Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους Λέσβιους συμπατριώτες μας! 

Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες πολλών κατοίκων για  τακτικές εμφανίσεις του Ταξιάρχη,  είναι και το όραμα που είδαν πολλοί κάτοικοι του νησιού κατά την 8η Νοεμβρίου 1912,  όπου καβαλάρης πάνω στ’ άλογο οδηγούσε τις τάξεις του Eλληνικού Στρατού ενάντια του τουρκικού, καθώς και της μοναδικής μέχρι σήμερα καλόγριας του προσκυνήματος, που άκουγε τακτικά βαριά βήματα απ’ τα σιδερένια παπούτσια του Αγίου που πηγαινοερχόταν ανήσυχος στο πρόκλιτο του ιερού ναού, κατά τις μαύρες νύχτες της τουρκοκρατίας.

Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τιμά και όλες τις αόρατες άυλες νοερές Αγγελικές Δυνάμεων του Θεού. Στο Μανταμάδο βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Λέσβου, η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη. Ο Άγιος Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ενδοξότατος και λαμπρότατος Ταξιάρχης των Ασωμάτων Δυνάμεων. Είναι ο Αρχιστράτηγος του Θεού. Προστατεύει το ανθρώπινο γένος και χαρίζει ελπίδα στους πιστούς χριστιανούς. H εικόνα του Ταξιάρχη είναι μοναδική στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, καθώς είναι ανάγλυφη και οι ανάγλυφες εικόνες δεν επιτρέπονται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η εικόνα, όμως, παρέμεινε, χάρη στην αξία της και στην μεγάλη θαυματουργικότητά της!

Η δύναμη και η χάρη Του, εμφανίζεται με την πάροδο των ετών, στις ζωές ανθρώπων, όποτε χρειαστούν τη βοήθεια και την ευλογία Του. Έχει ανοίξει τα φτερά Του, προστατεύοντας σε κρίσιμες καταστάσεις τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. Στο μοναστήρι υπάρχουν αφιερώματα (τάματα) από απλούς ανθρώπους μέχρι πιλότους της πολεμικής αεροπορίας και αξιωματικούς όλων των σωμάτων. Από τα πιο επιβλητικά αφιερώματα, αποτελεί ένα αεροσκάφος που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο της μονής. Πρόκειται για το μαχητικό F-5A Freedom Fighter, στο κάθετο σταθερό του οποίου είναι ζωγραφισμένη η σκιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καβαλάρη και φέροντα το ξίφος του, ενώ είναι ευδιάκριτη η ονομασία ''Αλέξανδρος ο Μακεδών''.

Ο Λεσβιακός λαός σέβεται, αγαπά και τιμά το όνομά του. Οι Λέσβιοι τον ονομάζουν με πολλά ονόματα: Μιχαήλ, Στρατής, (Στρατηγός) Αστράτγος, Ταξιάρχης και πολλά άλλα. Πολλά παιδιά στη Λέσβο κατά τη βάπτιση τους ονομάζονται με το όνομα του Ταξιάρχη.

Η ιστορία της εικόνας του Ταξιάρχη

Η εικόνα είναι μοναδική σε ότι αφορά τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω απ'τις οποίες δημιουργήθηκε μα και τα υλικά με τα οποία ιστορήθηκε. H ζωντανή μας παράδοση την τοποθετεί στο 1000 με 1100 μΧ. την εποχή δηλαδή, που σ'όλο το Αιγαίο κυριαρχούσαν και λεηλατούσαν τα παράλιά του οι Σαρακηνοί πειρατές. O ιερός αυτός χώρος ήταν ανδρικό Μοναστήρι προς τιμήν των Αρχαγγέλων. Οι πειρατές έμαθαν ότι εκεί υπάρχει πολύς πλούτος και μια νύχτα, που οι μοναχοί βρισκόταν στον ιερό Ναό συγκεντρωμένοι στη θεία τους λειτουργία, μπήκαν με σχοινιά από τα τείχη και τούς έσφαξαν.

Mέσα στο Ιερό Άγιο Bήμα του ναού, μαζί με τον λειτουργούντα ιερέα, βρισκόταν και ένα 17χρονο καλογεροπαίδι, ο δόκιμος Γαβριήλ, που βοηθούσε στα τελούμενα. Αυτός βλέποντας τη φοβερή σφαγή, κατόρθωσε να ξεγλιστρήσει από το παράθυρο του Αγίου Bήματος, να ανεβεί στη σκεπή και να κρυφτεί. Αυτό το αντιλήφθηκαν οι πειρατές και αφού λεηλάτησαν το Ναό και όλο το Μοναστήρι, θέλησαν να πιάσουν και τον δόκιμο Γαβριήλ για να μην αφήσουν μάρτυρα, που θα ειδοποιούσε τυχόν, τους γύρω συνοικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων θα τους έκλειναν το δρόμο προς την θάλασσα, και θα τους χτυπούσαν.

Έβαλαν λοιπόν σκάλες και ανέβηκαν στη στέγη για να τον πιάσουν. Αλλά, η στέγη μετατράπηκε σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο μέσον, πανύψηλος και αγριωπός, με σπαθί στο χέρι που πετούσε αστραπές, ο Ταξιάρχης, έτοιμος να τους επιτεθεί. Πανικόβλητοι οι πειρατές τράπηκαν σε άτακτη φυγή προς τη θάλασσα, αφήνοντας όλα τα κλοπιμαία μέσα στην αυλή του Μοναστηριού. O δόκιμος μοναχός, που από θαύμα σώθηκε μόλις συνήλθε κατηφόρισε μέσα στο Ναό, για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους συντρόφους του. Εκεί τους βρίσκει όλους σφαγμένους! Τότε του ήλθε μια θεία έμπνευση. Nα συγκεντρώσει το αίμα των σφαγμένων μοναχών, να το αναμείξει με χώμα, να φτιάξει πηλό και να ιστορήσει τη μορφή του Αρχαγγέλου Mιχαήλ, όπως την είδε πάνω στη σκεπή, κατά τη θαυμαστή παρουσία Tου. Άρχισε να πλάθει την εικόνα του Ταξιάρχη ανάγλυφη, δίνοντας τη μορφή εκείνη που πάνω στη σκεπή ο ίδιος είδε. Ήταν δε τόσο αφοσιωμένος στη προσπάθεια, να δώσει στον πηλό τη μορφή του Αρχαγγέλου ώστε, δεν πρόσεξε ότι ο πηλός τελείωνε! Έτσι τελείωσε το πρόσωπό του και το υπόλοιπο σώμα Του το έφτιαξε αναγκαστικά πολύ μικρό, δυσανάλογο και ασύμμετρο.

Ενώ στο μοναστήρι του Ταξιάρχη παιζόταν αυτό το δράμα, η ζωή στους γύρω συνοικισμούς συνεχιζόταν ήσυχη. Μόνο ένα τσοπανόπουλο, καθώς αγνάντευε τη θάλασσα από μια κορυφή, είδε κουρσάρικα καράβια λίγο πιο μέσα απ'την ακτή. Πήδηξε στ'άλογο του και κάλπασε προς τη μονή για να ειδοποιήσει τους μοναχούς να φυλαχθούν. Το θέαμα όμως πού αντίκρισε, τον έριξε κάτω λιπόθυμο. Όταν συνήλθε, έτρεξε και ειδοποίησε τον άρχοντα του Στένακα, για τα συμβάντα. Εκείνος ξεκίνησε αμέσως για το μοναστήρι μ'άλλους πενήντα καβαλάρηδες. Όταν μπήκαν στο Ναό είδαν τους μοναχούς σφαγμένους και βαμμένους στο αίμα και τον ηγούμενο νεκρό μπροστά στην Αγία Τράπεζα! Πήδηξαν όλοι στ'άλογα τους κι ακολουθώντας τ'αχνάρια των πειρατών, πλησίασαν σ'ένα πλάτωμα. Απότομα σταμάτησαν. Το θέαμα πού αντίκρισαν τούς έκανε κι ανατρίχιασαν. Είδαν αυτούς πού καταδίωκαν, νεκρούς και σκορπισμένους σ'όλο το πλάτωμα. Μια σπαθιά, πού άρχιζε απ'το μέτωπο κι έφτανε ως την κοιλιά, ήταν χαραγμένη στο σώμα του καθενός και τ'άνοιγε στα δύο. Ή μαχαιριά σε κάθε σώμα ήταν ακριβώς ή ίδια.

Πέρασαν αιώνες. Το μοναστήρι ερειπώθηκε από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των Αγαρηνών. Τον 18ο αιώνα ο μικρός παλαιός ναός αντικαταστάθηκε με νέο και μεγαλύτερο, μα η ανάγλυφη θαυματουργή εικόνα του αρχαγγέλου διασώθηκε ως τις μέρες μας, όπως ακριβώς τη φιλοτέχνησε ο δόκιμος Γαβριήλ. Διατηρεί την πρώτη ζωντάνια της και παραμένει αναλλοίωτη από το χρόνο κι από τους ασπασμούς χιλιάδων προσκυνητών. Τέλος, με την πάροδο των χρόνων έχουν καταγραφεί μαρτυρίες πιστών, πως η μορφή του Ταξιάρχη, αλλάζει όψη φανερώνοντας, τα συναισθήματα Του απέναντι στον προσκυνητή.

Η ανέγερση του νέου ναού

Το χτίσιμο του νέου ναού του άρχισε και τελείωσε με θαύμα. Ή επιτροπή πού συγκροτήθηκε για την ανέγερση του, αποφάσισε να τον χτίσει λίγο μακρύτερα από το μοναστήρι. Οι εργάτες άρχισαν να σκάβουν τα θεμέλια, αλλά το πρωί τα βρήκαν σκεπασμένα με χώμα, ενώ τα εργαλεία τους ήταν στην αυλή του παλιού ναού. Ξαναέσκαψαν τα θεμέλια από την αρχή. Κι όταν βράδιασε, άφησαν επίτηδες τα εργαλεία τους εκτεθειμένα, ενώ μερικοί άνδρες κρύφτηκαν στους θάμνους για να δουν τι θα συμβεί. Τα μεσάνυχτα λοιπόν είδαν κάτι ανέλπιστο. Ένα δυνατό φως σηκώθηκε από τον παλιό ναό, σχημάτισε καμπύλη και στάθηκε πάνω από τα θεμέλια. Ύστερα ακολούθησε την αντίστροφη πορεία και χάθηκε. Οι φύλακες έμειναν εκστατικοί. Συγχρόνως ένιωσαν μυρωδιά από φρεσκοσκαμμένο χώμα. Πλησιάζουν στα θεμέλια και τα βρίσκουν πάλι σκεπασμένα. Τρέχουν στο δέντρο πού ήταν κρεμασμένα τα εργαλεία, αλλά εκείνα έλειπαν. Ξεκίνησαν ζαλισμένοι για τον παλιό ναό, στο μοναστήρι του Ταξιάρχη. Είχε αρχίσει να χαράζει, όταν ακούστηκε ξαφνικά ή καμπάνα της μονής. Σταμάτησε για λίγο κι άρχισε πάλι να χτυπάει σιγά και ρυθμικά. Κι όμως, καθώς αργότερα έμαθαν, δεν τη χτυπούσε ανθρώπινο χέρι. Έφτασαν, τέλος, στο μοναστήρι και μπήκαν στην αυλή. Εκεί είδαν ακουμπισμένα στον τοίχο με τάξη τα εργαλεία, στο ίδιο σημείο πού τα είχαν βρει και την προηγούμενη μέρα. Κατάλαβαν πια πώς ήταν θέλημα του Αρχαγγέλου να χτιστεί ο καινούργιος ναός στη θέση του παλιού.

Ή κατασκευή ξεκίνησε. Όλοι βοηθούσαν στις εργασίες, ακόμα και οι Τούρκοι. Τον σέβονταν από παλιά και τον φοβόντουσαν. Μερικοί απ'αυτούς είχαν τολμήσει να προσβάλουν το ναό του ή να μπουν στο προαύλιο καβάλα στ'άλογο τους, και τότε τον είδαν άγριο να τους κυνηγάει και να τους διώχνει.

Όταν ήρθε ή ώρα να μετακινηθεί ή ανάγλυφη εικόνα, στάθηκε αδύνατο. Ό Ταξιάρχης εμπόδισε κάθε προσπάθεια για μετακίνηση της. Ήθελε η εικόνα του να παραμείνει εκεί πού την τοποθέτησε ο δόκιμος Γαβριήλ.

Οι εργασίες προχώρησαν γοργά και πλησίαζαν στο τέλος. Τα χρήματα όμως ήταν λιγοστά. Δεν έφταναν ούτε για τα μεροκάματα των εργατών. Συγκεντρώθηκαν τότε τα μέλη της επιτροπής ανεγέρσεως του ναού στο σπίτι του ταμία. Έμειναν μέχρι αργά το βράδυ προσπαθώντας να βρουν κάποια λύση. Μα έφυγαν άπρακτοι. Ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Ό ταμίας καθόταν σε μια πολυθρόνα βαρύθυμος και σκεπτικός, όταν ξαφνικά άνοιξε ή πόρτα. Ένας άγνωστος πέρασε μέσα, ανέβηκε τη σκάλα και προχώρησε στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν το μπαούλο με τα λιγοστά χρήματα της επιτροπής. Ό ταμίας προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά δεν μπόρεσε. Ένιωθε τα πόδια του καρφωμένα. Άκουσε το μπαούλο ν'ανοίγει κι ύστερα από λίγο να κλείνει. Μετά είδε τον ξένο να επιστρέφει με βήματα αργά και βαριά. Ήταν ένας νέος με σγουρά μαλλιά και ματιά φωτεινή σαν αστραπή. Φορούσε ρόδινο σακάκι και μαύρες μπότες, πού ανέβαιναν μέχρι τους μηρούς. Χαμογέλασε στο νοικοκύρη και είπε:

- Τα χρήματα για τις πληρωμές βρίσκονται μέσα στο μπαούλο.




Ύστερα κούνησε το χέρι, σαν να τον χαιρετούσε, άνοιξε την εξώπορτα και χάθηκε στο σκοτάδι. Ό ταμίας έτρεξε στο μπαούλο. Ήταν κλειδωμένο. Το άνοιξε και τι να δει! Τρεις σειρές από φλουριά και λίρες. Τα έπιασε στη χούφτα του για να βεβαιωθεί, και τ'άφησε πάλι να πέσουν. Τα χρυσά αυτά νομίσματα, πού πρόσφερε για το ναό του ο ίδιος ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ήταν ακριβώς όσα χρειάζονταν για να πληρωθούν τα έξοδα, μέχρι και το τελευταίο γρόσι.

Ο Σάκος του Πατριάρχη

Στην εκκλησία φυλάσσεται ο αρχιερατικός Σάκος του Εθνομάρτυρά Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄. Το Σάκο και το πετραχήλι έδωσε ο ίδιος ο Eθνομάρτυρας Γρηγόριος, στον Πρωτοσύγκελλό του Πορφύριο που αργότερα έγινε, πρώτα Mητροπολίτης Σερρών και μετέπειτα Mυτιλήνης. Tον σάκο και το πετραχήλι του Γρηγορίου του E΄ μπορεί ο κάθε προσκυνητής να τα θαυμάσει μέσα σε μια θήκη στα δεξιά του Nαού καθώς μπαίνουμε. Είναι δε χρυσοποίκιλτα από κόκκινο βελιό και σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα λείψανα των μοναχών

Mέσα σε μια θαυμάσια και σκαλιστή, με αραβουργήματα λειψανοθήκη, βρίσκονται τα άγια λείψανα του μοναχού Γαβριήλ και το ματωμένο ζωνάρι του ηγουμένου της Mονής, που σφαγιάστηκε από τους Aγαρηνούς, μαζί με τους υπόλοιπους αδελφούς της Mονής. Ανακαλύφθηκαν το 1950, έπειτα από όραμα μιας μοναχής.




O Ναός του Tαξιάρχη γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο. Mια στην κανονική του γιορτή των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου και τη δεύτερη, την Kυριακή των Mυροφόρων, που είναι τα εγκαίνιά του. H ημέρα της πανήγυρης των εγκαινίων επικράτησε εκείνης της εορτής του Αρχαγγέλου. Mια εβδομάδα πριν από την Κυριακή των Μυροφόρων ο Nαός ανοίγει διάπλατα τις πύλες του και δέχεται χιλιάδες των προσκυνητών από κάθε γωνιά της γης.




Απελευθέρωση της Μυτιλήνης 8 Νοεμβρίου του 1912-Βίντεο έπαρση σημαίας στο κάστρο από το 2011


Η Έπαρση της σημαίας στο κάστρο της πόλης της Μυτιλήνης γίνετε μια φορά το χρόνο μα κάθε χρόνο από την ήμερα της απελευθέρωσης του νησιού της Λέσβου από τους Τούρκους την 8η Νοεμβρίου του 1912



08-11-1912: Tα ονόματα των εθελοντών αγωνιστών της Λεσβιακής Φάλαγγας

$
0
0
Δειτε τον κατάλογο με τα ονόματα των εθελοντών αγωνιστών της Λεσβιακής Φάλαγγας σε αναδημοσίευση του επετειακού ένθετου της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της 8/11/2012 με τίτλο “Λεσβιακή Φάλαγγα 100 χρόνια Ελευθερίας 1912-2012"  αρχείο και κείμενο από τους δημιουργούς της ιστοσελίδας www.lesvosoldies.gr

Αναδημοσίευση lesvosnews.net

ΔΡΙΤΣΑΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΠΑΝ
ΛΟΧΙΑΣ ΔΙΜΟΙΡΙΤΗΣ
ΜΑΡΟΥΛΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ(εξ ΙΘΑΚΗΣ)
ΛΟΧΙΑΣ ΔΙΜΟΙΡΙΤΗΣ
ΜΠΕΝΑΤΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΛΟΧΙΑΣ ΔΙΜΟΙΡΙΤΗΣ

ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ εκ ΚΟΡΩΝΗΣ
ΣΙΤΙΣΤΗΣ
ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΙΤΙΣΤΗ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡ
ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ
ΚΟΤΣΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ

ΓΡΑΒΑΝΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ

A.    ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΑΖΑΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΜΠΑΝΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΝΤΡΑΚΑΖΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΤΣΑΜΑΚΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΚΟΣ
ΧΑΡ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΚΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΜΑΡΑΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΖΑΝΝΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Β.   ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ
ΠΕΤΡΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΕΤΣΟΣ
ΕΡΜΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΖΟΥΛΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΜΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΣ
Δ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΟΥΚΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΙΑΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΥΛΕΛΗΣ
ΧΡ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΑΛΔΕΖΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΑΤΖΗΤΖΑΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Γ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΟΜΒΟΥΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΕΛΑΓΩΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΛΑΣΣΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣ
ΗΛΙΑΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΣ
ΙΓΝΑΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΓΙΑΥΛΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΣΟΦ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΥΡΕΛΛΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΑΤΖΕΛΛΗΣ
ΔΗΜ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Δ.  ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΚΑΒΑΛΛΙΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΓΙΑΝΕΛΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΙΟΥΝΤΕΡΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΚΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΓΓΑΝΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΓΙΣΤΡΕΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΛΙΑΚΑΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΡΑΦΤΕΛΛΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΙΚΕΛΛΗΣ
ΣΤ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Ε.  ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΚΑΒΑΡΝΟΥ
ΚΑΒΑΡΝΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ
ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΑΝΤΩΝΑΚΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ
ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΒΑΡΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΟΥΤΑΦΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΑΤΙΚΑΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΙΜΟΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΖΑΝΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΣΤ.  ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΤΡΑΓΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΒΟΥΒΟΥΛΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΖΑΖΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΖΕΡΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΚΚΟΛΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΑΦΑΝΙΩΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΥΡΕΛΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Ζ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΣΑΜΑΡΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΓΚΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΟΝΤΕΛΗΣ
ΙΓΝΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΦ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΜΛΕΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΕΡΑΜΕΙΔΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΚΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Η. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
ΑΙΜΙΛΙΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΚΑΛΔΕΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΙΣΤΡΕΛΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΟΣΧΟΒΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΞΕΝΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΑΛΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΗΡΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Θ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΕΛΗΜΒΕΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΟΡΟΒΛΙΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΝΤΕΡΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΚΑΡΑΤΖΗΣ
ΜΑΙΣΤΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΞΥΠΤΕΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΠΑΝΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΕΡΖΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Ι.  ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΓΩΓΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΙΜΑΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΛΟΜΑΝΔΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΙΟΠΑΝΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΡΙΚΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΙΤΣΟΥΛΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΟΠΑΛΗΣ
ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΣΙΠΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΨΥΧΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΙΑ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΛΑΓΟΥΜΙΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΒΕΡΟΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΤΣΟΥΝΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΚΟΡΟΒΛΙΔΗΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΙΣΤΡΕΛΛΗΣ
ΜΑΙΣΤΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΟΡΤΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΖΙΒΙΛΕΚΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΕΡΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΨΑΡΡΟΣ
ΧΑΡ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΙΒ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΜΟΣΚΟΒΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΑΡΧΟΝΤΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΑΜΒΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΕΝΒΕΤΣΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΔΟΥΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΕΛΗΜΒΕΗΣ
ΧΡΙΣΤ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΣΚΑΒΑΝΗΣ
ΧΑΡ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΑΠΙΚΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΑΛΚΙΔΑΙΜΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΙΓ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΑΡΣΕΝΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΖΑΦΕΤΗΣ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ
ΣΤ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΝΙΚΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΑΡΑΠΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΣΑΜΠΑΝΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΤΣΙΚΝΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΙΔ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΒΑΛΑΚΟΣ
ΠΑΡ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ



ΑΜΠΕΛΙΚΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΑΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΡΙΛΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΟΥΚΑΚΕΛΗΣ
ΚΑΝΑΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΖΗΝΙΑΤΕΛΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ
ΘΡΑΣΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΟΙΖΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΙΩΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΙΕ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΖΟΡΜΠΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΔΕΛΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΖΕΝΗΤΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΙΒΑΝΤΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΛΙΝΑΡΔΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ
ΣΤ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΛΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΚΛΕΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΑΤΖΕΛΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΙΣΤ. ΕΝΩΜΟΤΙΑ
ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
ΔΕΚΑΝΕΑΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ
ΦΩΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΙΑΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΓΟΥΡΝΕΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΡ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΡΜΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΧΡ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΙΜΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΣΚΑΝΑΒΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΑΤΖΗΔΟΥΚΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

08-11-1912: Η απελευθέρωση της Μυτιληνης μέσα από τον τοπικό Τύπο

$
0
0
Δημοσιογραφικά άρθρα, ανταποκρίσεις, ποιήματα, χρονογραφήματα αποτύπωσαν τη μεγάλη χαρά των ανθρώπων για την ελευθερία του νησιού


Σαν σήμερα, το 1912, απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και, λίγες μέρες μετά, ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Το γραπτό ιστορικό παρελθόν, μέχρι πρόσφατα, το αναζητούσαμε σε αμιγώς ιστορικά τεκμήρια. Δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία στην προφορική ιστορία, καθώς και στην αποτύπωση ιστορικών στοιχείων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

Προφορικά τεκμήρια για αυτή την εποχή δεν έχουμε πλέον. Ευτυχώς σώζονται τα σώματα των εφημερίδων και περιοδικών της Λέσβου. Η έρευνα του Τύπου αυτής της περιόδου και η προσεκτική ανάγνωσή του μας έδωσε πάρα πολλά γραπτά τεκμήρια Ιστορίας και λογοτεχνίας.

Στις σελίδες τους βρέθηκε καταχωρισμένος ο λόγος των ποιητών, των λογοτεχνών, των δημοσιογράφων, των εκπαιδευτικών, των ιερωμένων και λογίων της Λεσβιακής Ανοιξης. Με το δημοσιογραφικό άρθρο, την ανταπόκριση, το ποίημα, το χρονογράφημα, το χρονικό αποτύπωσαν την ελευθερία της Λέσβου.

Η χαρά, το συναίσθημα του ελεύθερου ανθρώπου, εμπεριέχεται σε κάθε γραπτό. Απλά στιγμιότυπα, καθημερινές ασχολίες, επακόλουθα του αποδιωγμού του κατακτητή καταγράφονται παράλληλα με την ευγνωμοσύνη και υμνητικούς στίχους στους στρατιώτες, στους ήρωες, στους πεσόντες, στους τραυματίες.

Αρκετά από τα κείμενα είναι αυτοβιογραφικά, γραμμένα τα περισσότερα στον ενεστώτα χρόνο των γεγονότων του 1912. Μαθαίνουμε πώς έζησε ο Μυριβήλης την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, ως στρατιώτης μακριά από το νησί του, στην Κοζάνη· τους στίχους που έγραψε ο (κατοπινός λογοτέχνης και δάσκαλος) Κώστας Μάκιστος, ως ιεροσπουδαστής, στη Σάμο· τη συμμετοχή του παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά, του διανοούμενου Χρύσανθου Μολίνου, του δημοσιογράφου Στρατή Παπανικόλα ως εθελοντών.

Πολλοί άλλοι (περίπου 40), λιγότερο γνωστοί εκτός Λέσβου, όπως οι: Μ. Βάλλης, Δ. Αλβανός, Τ. Κόντος, Ι. Ολύμπιος, Α. Πρωτοπάτσης, Γ. Ζεϊμπέκης, Α. Βεϊνόγλου, Μ. Καλλοναίος, Κ. Τζελέπης, τα αδέρφια Σημηριώτη κ.ά. κατέγραψαν, με τα διάφορα είδη του γραπτού λόγου, ένα ιδιαίτερο μέρος της τοπικής Ιστορίας.

Αυτό της κατοχής της Μυτιλήνης και της απελευθέρωσης της Λέσβου το 1912 από τον ελληνικό στρατό. Είναι οι άτυποι ιστορικοί, των οποίων το γράψιμο, με 100 περίπου κείμενα, πρόσθεσε μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική προσέγγιση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων, των νεότερων χρόνων της Λέσβου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κοινή έκκληση για υποστήριξη που απευθύνουν οι εκδότες των λεσβιακών εφημερίδων «Σάλπιγξ», «Λέσβος» και «Λαϊκός Αγών» προς τους συναδέλφους τους των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Με τηλεγράφημά τους, τον Ιανουάριο του 1913, σε 8 εφημερίδες της Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ρωσίας ζητούν υποστήριξη, ώστε η απελευθέρωση της Λέσβου και των άλλων νησιών να είναι οριστική και να ενωθούν με την Ελλάδα.Η κίνησή τους αυτή άτυπα είναι διπλωματική και δείχνει τη δύναμη του Τύπου, έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση η ένωση των νησιών με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια αργότερα.

Ο Μυτιληναϊκός Τύπος, ο πάντοτε πρωτοστατήσας εις τα εθνικά ζητήματα εθεώρησε συμφέρον ν’ απευθυνθεί ιδιαιτέρως προς τας εγκρίτους συναδέλφους «Χρόνον» και «Εφημερίδα του Βοσιμίνστερ» του Λονδίνου,«Χρόνον» και «Φιγαρώ» Παρισίων, «Ρωμαϊκόν Λαόν» Ρώμης, «Εσπερινόν Ταχυδρόμον» του Μιλάνου, «Νέον Χρόνον» και «Ρωσικόν Λόγον» της Πετρουπόλεως διά του εξής τηλεγραφήματος:

«Οι αντιπρόσωποι του Μυτιληναϊκού Τύπου ποιούμενοι έκκλησιν εις τα αισθήματα της αλληλεγγύης άτινα συνδέουσιν αυτούς προς τους συναδέλφους των του Ιταλικού, Αγγλικού, Γαλλικού, Ρωσικού Τύπου τολμώσι να απεκδέχονται παρ’ αυτών συμπαθή υποστήριξιν διά το ζήτημα το οποίον υποστηρίζουσιν υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως της Λέσβου ως και των λοιπών νήσων του Ελλ[ηνικού] Αρχιπελάγους από τον ζυγόν της απεχθεστέρας τυραννίας και υπέρ της οριστικής αυτών ενώσεως με την μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα. Μετά τον αιματηρόν και ευτυχή αγώνα ον αυτή ανέλαβε προς απελευθέρωσιν των νησιωτικών πληθυσμών, τα προαιώνια αυτής δίκαια προς περισυλλογήν όλων των νήσων εις τους μητρικούς της κόλπους έλαβον μείζον έτι κύρος προ των οφθαλμών των πεπολιτισμένων λαών.

»Μετ’ εμπιστοσύνης όθεν απευθύνονται προς τους ενδεδειγμένους προασπιστάς πάσης δικαίας υποθέσεως τους συναδέλφους αυτών του ευγενούς Ιταλικού, Αγγλικού, Γαλλικού, Ρωσικού έθνους, των φυσικών τούτων προμάχων της Ελευθερίας των λαών».
Εφημ. «Σάλπιγξ», «Λέσβος», «Λαϊκός Αγών», 8.1.1913
Viewing all 47625 articles
Browse latest View live